Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES Η αγγλική Λέσχη Λάρνακας
Η αγγλική Λέσχη Λάρνακας

Η αγγλική Λέσχη Λάρνακας

Ο Κωνσταντίνος Κακούλας ( 1912-1997) στο βιβλίο του Η ΛΕΣΧΗ ΜΕ ΤΑ ΕΦΤΑ ΤΖΑΚΙΑ (1987) περιγράφει την Αγγλική Λέσχη, που άλλοι την έλεγαν Λέσχη Λάρνακος, άλλοι Λέσχη των Αθανάτων. Βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως , απέναντι από το μουσείο Πιερίδη.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο κτήριο, στις μεγάλες αίθουσες και το περιεχόμενό τους, στα βιβλία, τις γκραβούρες και τις φωτογραφίες που είχε. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα εφτά τζάκια που βρίσκονται στη μεγάλη αίθουσα στο ανώι, και σε προσωπικότητες που κατά καιρούς την επισκέφθησαν.

Αναφέρει ότι το 1974 φιλοξένησε αρκετούς συμπατριώτες μας πρόσφυγες

Είναι κτίσμα του 1750 που αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως πανδοχείο και χάνι, προσφέροντας φιλοξενία στους ταξιδιώτες της εποχής, που έφταναν με τα ζώα τους στο λιμάνι της Σκάλας.

Κατά τον19ον αιώνα ήταν η κατοικία του Jacometto Mattei και μετά του Γάλλου γιατρού Joseph Irenee Foblant. Το 1890 το κτήριο μετατράπηκε σε Λέσχη δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, και η μεγάλη εσωτερική αυλή έγινε το πρώτο γήπεδο τένις στην Κύπρο. Μέλη της λέσχης γίνονταν δεκτά ελάχιστα άτομα από την Κυπριακή κοινωνία.

Έγινε πρόσφατα ανακαίνιση-συντήρηση- αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως με σχέδια για δημιουργιία χώρων/ εργαστηρίων για περιοδική στέγαση νέων καλλιτεχνών, εκθεσιακό χώρο και μικρό εστιατόριο. Επίσης έγινε ανάπλαση της εσωτερικής αυλής για φιλοξενία εκθέσεων και εκδηλώσεων. Η αυλή έχει πάρει μια μοναδική μορφή. Υπενθυμίζουμε ότι στα παλιά χρόνια υπήρχε εκει γήπεδο τένις, όπου διοργανώνονταν νυχτερινοί χοροί.

Οι φωτογραφίες είναι από το Ιστορικό αρχείο του Δήμου Λάρνακας, το αρχείο της Κίκας Λάνγκ και της Λήδας Σανταμά.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend