Home ΛΑΡΝΑΚΑ Διάσταση απόψεων μεταξύ Ρώσου επιχειρηματία και Δήμου Λάρνακας για την περιβόητη ανάπτυξη στις Φοινικούδες – Τι δήλωσε ο Α. Βύρας στο LarnakaOnline
Διάσταση απόψεων μεταξύ Ρώσου επιχειρηματία και Δήμου Λάρνακας για την περιβόητη ανάπτυξη στις Φοινικούδες – Τι δήλωσε ο Α. Βύρας στο LarnakaOnline

Διάσταση απόψεων μεταξύ Ρώσου επιχειρηματία και Δήμου Λάρνακας για την περιβόητη ανάπτυξη στις Φοινικούδες – Τι δήλωσε ο Α. Βύρας στο LarnakaOnline

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με σύνθημα «Η Κύπρος δεν θέλει νόμιμους επενδυτές», ο Ρώσος επιχειρηματίας Νικολάι Ποταπένκο, ο οποίος φιλοδοξεί να ανεγείρει πεντάστερο ξενοδοχείο στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, μετέβη χθες το πρωί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιώντας εκδήλωση διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι καθυστερεί, όπως υποστηρίζει, η έκδοση άδειας οικοδομής σε σχέση με την ανάπτυξη που θέλει να δημιουργήσει στην πλατεία Κίμωνος, στη Λάρνακα.

Όπως ανέφερε, πριν από εφτά χρόνια υπέβαλε αίτηση για άδεια οικοδομής πολυτελούς ξενοδοχείου στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το γνωστό καφεστιατόριο Hobos, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό να εξασφαλίσει την συγκεκριμένη άδεια.

Ο Ποταπένκο, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας εδώ και 30 χρόνια, αγόρασε το ακίνητο όπου στεγάζεται το γνωστό καφεστιατόριο, συμπεριλαμβανομένου και τον χώρο στάθμευσης πίσω από το κτήριο καθώς και το διπλανό ακίνητο που ανήκε στο Δήμο Λάρνακας, με σκοπό να δημιουργήσει τουριστικές αναπτύξεις. Εντελώς διαφορετική, ωστόσο, είναι η θέση του Δήμου Λάρνακας σε όσα υποστηρίζει ο Ποταπένκο.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε στο LarnakaOnline ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας έχει αλλάξει αρκετές φορές τα σχέδιά του, όσον αφορά τις αναπτύξεις που προγραμματίζει στις Φοινικούδες. «Ενώ αρχικά τα σχέδιά του περιλάμβαναν δύο κτήρια, το ένα τουριστική μονάδα και το άλλο οικιστική, στις 10 Φεβρουαρίου 2020 υπέβαλε στο δημαρχείο την τελική του εισήγηση για ανέγερση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, πέντε και τεσσάρων αστέρων.

Στις 14 του ίδιου μήνα ο δήμος απέστειλε την αίτηση στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων. Από κει και πέρα, υπάρχουν πολλές διαδικασίες που υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθηθούν, καθότι πρόκειται για δύο πολύ ψηλά κτήρια, στην καρδιά του παραλιακού μετώπου της πόλης, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις που θα προκαλέσει το έργο αυτό», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας δεν θεωρεί ότι το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων έχει καθυστερήσει ή ότι δεν τηρεί τις απαιτούμενες διαδικασίες σε σχέση με την εξέταση της αίτησης που υπέβαλε ο Ποταπένκο. Τόνισε, δε, ότι η ανάπτυξη προγραμματίζεται σε μια άκρως νευραλγική και ιστορική περιοχή της Λάρνακας, γι’ αυτό και δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε το βεβιασμένο. Υπενθύμισε, ακόμα, ότι τη δεδομένη στιγμή εκκρεμεί και δικαστική διαδικασία για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους του επιχειρηματία όσον αφορά τις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι του δήμου σε σχέση με την αγορά του ακινήτου στην πλατεία Κίμωνος.

«Θεωρούμε ότι είναι λογικό το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων για να εξετάσει την αίτηση. Εάν θα γίνει αυτή η ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνει με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες», κατέληξε ο Α. Βύρας.

Send this to a friend