Γέμισαν με ασθενείς κορωνοϊού τρεις θάλαμοι στο Νοσοκομείο Αναφοράς
Ολοένα και αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας, παρά το ότι σχετικά παραμένουν αυξημένοι αλλά σταθεροί οι αριθμοί των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο Αναφοράς.
Συγκεκριμένα, για την ώρα νοσηλεύονται 53 ασθενείς, μετά από δύο νέες εισαγωγές, αφού προηγουμένως έφυγαν από το νοσοκομείο δύο ασθενείς.
Ο ένας ασθενής διασωληνώθηκε και διακοσμίσθηκε στη Μονάδα Ενταντικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου ήδη νοσηλεύονται άλλοι έξι ασθενείς και άλλοι 10 νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.
Εννέα από τους ασθενείς που νοσηλευόνται προέρχονται από τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στη Λεμεσό με δύο από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Κληθείσα να σχολιάσει τους αριθμούς των ασθενών η Δρ. Χατζηγιάννη προβλέπει περαιτέρω αύξηση.
“Εφόσον υπάρχουν 1500 κρούσματα μέσα στην κοινότητα που κυκλοφορούν, σίγουρα θα αυξηθούν και εισαγωγές. Αν σκεφτούμε ότι γίνονται εισαγωγές την 8-9 ημέρα που παρουσιάζονται τα συμπτώματα, ένα 5-6% από αυτούς χρειάζονται νοσηλεία.”
Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο Αναφοράς θα διατεθούν συνολικά 88 κλίνες.
Τι παραμένει ανοιχτό
Ανοιχτά παραμένουν το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και το Τμήμα Αιμοκάθαρσης, με την Δρ. Χατζηγιάννη να δηλώνει ότι “για κανέναν λόγο” δεν πρόκειται να κλείσουν, “για να μην κινδυνεύσουν ζωές”.
Παραμένουν ανοιχτά και τα εξωτερικά ιατρεία, εκτός κάποιων ειδικοτήτων οι οποίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.
“Οι χώροι που κυκλοφορά ο κόσμος είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι, δεν θα εκθέσουμε κανέναν σε κίνδυνο”, απαντά η Δρ. Χατζηγιάννη σε όσους διστάζουν να εξεταστούν στο νοσοκομείο.
Δοκιμάζεται το προσωπικό
Το Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν έπαψε ούτε στιγμή να περιθάλπτει περιστατικά κορωνοϊού, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Όλους αυτούς τους μήνες, το προσωπικό δοκιμάζεται και καλείται να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο. Κατά το πρώτο κύμμα είχαν κλείσει συνολικά τρεις κλινικές, η παιδιατρική, η γυναικολογική και η παθολογική.
Τώρα χρειάστηκε να κλείσει και η χειρουργική κλινική με το νοσηλευτήριο να προχωρά σε ανακατανομή του προσωπικού και εργάζονται όλοι στα περιστατικά Covid-19.
Ερωτηθείσα για την κόπωση του προσωπικού, η Δρ. Χατζηγιάννη είπε ότι τώρα είναι καλή η κατάσταση και όταν αρχίσει να γεμίζει και ο δεύτερος όροφος (χειρουργικό), θα υπάρξει πρόβλημα στελέχωσης.
Σημείωσε ωστόσο ότι τη Δευτέρα αναμένονται ακόμα κάποιοι νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό μετά από αίτημα της διεύθυνσης του νοσοκομείου.