Παραμένει η απειλή του lockdown -Μέτρα χωρίς εκπτώσεις ζήτησαν οι επιδημιολόγοι (ΒΙΝΤΕΟ)
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η επιδημιολογική ομάδα απευθύνοντας δραματική έκκληση προς τους πολίτες όπως τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφού με βάση και τα τελευταία δεδόμενα όπως προκύπτουν και από την Εθνική αναφορά, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου. Κάτι που για αυτό τον λόγο, δεν άφησε άλλη επιλογή από το να τεθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα τόσο σε παγκύπρια βάση αλλά και τοπικά.
“Ο νέος κορωνοϊός δεν είναι γρίπη και σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι επιστημόνες και τα στοιχεία. Έχει πολλαπλάσια θνητότητα από τη γρίπη. Η γρίπη έχει θνητότητα στο 0,1%, στον κορωνοϊό είναι στο 3% με 4%”
Μέσα σε διάστημα 14 ημερών και συγκεκριμένα από τις 18 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 1800 επιβεβαιωμένα περιστατικά, με τα 1046 να καταγράφονται στη Λεμεσό. 273 στην επαρχία Πάφου, 187 στη Λευκωσία, 109 στη Λάρνακα και 71 στην επαρχία Αμμοχώστου.
1800 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ 14 ΗΜΕΡΕΣ
Επαρχία Λεμεσού: 1046
Επαρχία Πάφου: 273
Επαρχία Λευκωσίας: 187
Επαρχία Λάρνακας: 109
Επαρχία Αμμοχώστου: 71
ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (κλιπ 12, 11:13:16)
“Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο ακόμα και αν υποθέσουμε ότι έχει μολυνθεί το 2%, το 98% παραμένει δυντητικά επίνοσοι, μπορούμε να κολλήσουμε”
Στα καλά νέα ωστόσο συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η δείκτης μεταδοτικότητας του ιού έχει πέσει. Παραμένει στο 1 που και πάλι θεωρείται υψηλό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς τα μέτρα που πάρθηκαν στις 22 Οκτωβρίου φαίνεται πως έχουν αρχίσει να λειτουργούν και σε ένα μεγάλο βαθμό έπαιξε ρόλο και η ευαισθητοποίηση που επέδειξαν οι πολίτες.
Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ LOCKDOWN
Το μήνυμα τους παρόλα αυτά ξεκάθαρο. Το ολικό lockdown παραμονεύει και αυτό μπορεί να γίνει εάν αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και οι εισαγωγές στις εντατικές και φτάσουμε δηλαδή στο σημείο όπου το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Ένα μέτρο όπως λένε που το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό του κόστος θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις.