Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χορηγίες για φορτιστές αυτοκινήτων με ΑΠΕ
Χορηγίες για φορτιστές αυτοκινήτων με ΑΠΕ

Χορηγίες για φορτιστές αυτοκινήτων με ΑΠΕ

Αιτήσεις για χορηγίες για την εγκατάσταση ή και την επέκταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή και σημείων φόρτισης και έξυπνων μετρητών σε οικίες, για τη φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in, δέχεται από σήμερα το υπουργείο Ενέργειας, με βάση το σχέδιο χορηγιών που ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Το κονδύλι που εγκρίθηκε για το συγκεκριμένο σχέδιο είναι της τάξης του €1 εκατ. και προβλέπει χορηγίες που μπορεί να φτάσουν συνδυαστικά, δηλαδή φωτοβολταϊκά, εγκατάσταση φόρτισης και μετρητή, μέχρι και τις €3.500.

Πρόκειται για το πρώτο κυβερνητικό σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων και συγκεκριμένα στη φόρτισή τους από ΑΠΕ. Η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων σε συνδυασμό με τη φόρτισή τους από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων της Κύπρου για πράσινη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σκοπός του σχεδίου είναι να παρέχει οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση ή και επέκταση φωτοβολταϊκού συστήματος και σημείου φόρτισης, και έξυπνου μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας σε υφιστάμενες κατοικίες, με σκοπό τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.

Το Υπουργείο, μέσω του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε θα δέχεται αιτήσεις από σήμερα 27/10/2020. Το σχέδιο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 20/12/2021 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Για τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in που περιλαμβάνει, εγκατάσταση ή επέκταση υφιστάμενου φωτοβολταϊκού συστήματος με σύνδεση συμψηφισμού μετρήσεων (net-metering), συν εγκατάσταση μετρητή καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη φόρτιση του οχήματος και εγκατάσταση σημείου φόρτισης (προαιρετικό), προβλέπεται μέγιστο ποσό χορηγίας €2.250 (€500 για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκών, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €1.000 και μέχρι €1.250 για την εγκατάσταση σημείου φόρτισης και μετρητή).

Για τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in, σε οικία που υπάρχει ήδη εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό με σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (net-metering), όπου ο αιτητής θα προβεί σε εγκατάσταση σημείου φόρτισης, και εγκατάσταση μετρητή καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη φόρτιση του οχήματος, το μέγιστο ποσό χορηγίας θα είναι €1.250.

Επίσης, για τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in, σε οικία που υπάρχει ήδη εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα συνδεδεμένο με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων και υπάρχει και σημείο φόρτισης, οπότε ο αιτητής θα προβεί σε εγκατάσταση μετρητή καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη φόρτιση του οχήματος, η μέγιστη χορηγία θα είναι €750.

Να σημειωθεί ότι το Σχέδιο δεν έχει αναδρομική ισχύ και εφαρμόζεται μόνο για συστήματα που έχουν αγορασθεί και εγκατασταθεί μετά την ημερομηνία προκήρυξης του σχεδίου, δηλαδή χθες.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε (https://resecfund.org.cy).

Send this to a friend