Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Θα δικάζονται μόνο παλιές υποθέσεις, οι νέες από χρόνου
Θα δικάζονται μόνο παλιές υποθέσεις, οι νέες από χρόνου

Θα δικάζονται μόνο παλιές υποθέσεις, οι νέες από χρόνου

Αλλάζουν τακτική και πρακτική τα Δικαστήρια προκειμένου να εκδικάσουν παλιές ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν πάνω από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι με την αλλαγή αυτή, θα στοιβάζονται οι καινούργιες υποθέσεις, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τροχαίες παραβάσεις και παραβάσεις των διαταγμάτων σε σχέση με την πανδημία.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι δημόσιοι κατήγοροι που παρουσιάζουν υποθέσεις ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων, ειδοποιήθηκαν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, δεν θα γίνονται πρώτες εμφανίσεις καινούργιων υποθέσεων. Κι αυτό για να δοθεί χρόνος στα Δικαστήρια για να εκδικάσουν υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2016 και μετά. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως ακροάσεις, δηλαδή, υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν παραδεχθεί οι κατηγορούμενοι και αναβάλλονται συνεχώς λόγω έλλειψης δικαστικού χρόνου.

Αυτό, όπως εκτιμάται από την Εισαγγελία της Αστυνομίας, θα επιλύσει μεν ένα χρόνιο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα άλλο, αφού θα συσσωρεύονται νέες υποθέσεις οι οποίες θα επαναπρογραμματίζονται για το 2021. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», με την τακτική αυτή, κάποιες υποθέσεις για τις οποίες θα γινόταν παραδοχή και θα τελείωναν σε μερικά λεπτά, τώρα θα αναβάλλονται άγνωστο για πότε. Ως τέτοιες υποθέσεις αφορούν κυρίως τροχαίες παραβάσεις και εξώδικα που δεν πληρώθηκαν, καθώς και περιπτώσεις που αφορούν στην πανδημία του κορωνοϊού, όπως και άλλα μικροαδικήματα. Αυτό το διάστημα καταχωρούνται στα Επαρχιακά Δικαστήρια υποθέσεις -κατά δεκάδες- που αφορούν παραβιάσεις των διαταγμάτων περί λοιμοκάθαρσης, επειδή είτε κάποιοι αμφισβητούν την καταγγελία, είτε γιατί δεν πρόλαβαν ή αμέλησαν να πληρώσουν το εξώδικο. Πολλοί αλλάζουν στάση και θέλουν να παραδεχτούν αλλά τώρα δεν θα μπορούν να το πράξουν και θα αναμένουν σε άλλη συνεδρία του δικαστηρίου. Τα δικαστήρια, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σε περιπτώσεις μη πληρωμής εξωδίκου για μάσκα δεν επιβάλλουν πρόσθετο πρόστιμο για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες.

Όσον αφορά στα εξώδικα για τροχαία, τα Δικαστήρια εκδίκαζαν από την πρώτη εμφάνιση τις υποθέσεις όταν η απάντηση του κατηγορούμενου ήταν «παραδοχή», ενώ τώρα θα πρέπει να περιμένουν για τον επόμενο χρόνο. Για τις αναβολές των υποθέσεων πρώτης εμφάνισης θα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι ή οι δικηγόροι τους από το πινάκιο που αναρτάται στα Δικαστήρια.

Εκτιμάται ότι εκκρεμούν πέραν των 50 χιλιάδων υποθέσεων παγκύπρια (για ποινικά αδικήματα) ενώ για αστικά εκκρεμούν υποθέσεις πέραν των οκτώ ετών.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend