Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τους είπαν ήρωες και τους πέταξαν στο δρόμο
Τους είπαν ήρωες και τους πέταξαν στο δρόμο

Τους είπαν ήρωες και τους πέταξαν στο δρόμο

Άφησαν την εξασφαλισμένη τους επαγγελματική θέση στον ιδιωτικό τομέα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα επιστράτευσης νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να ενισχυθούν λόγω κορωνοϊού. Όχι μόνο δεν επιβραβεύτηκαν με κάποιο τρόπο από τον ΟΚΥΠΥ, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν από το Δεκέμβριο και άνεργοι. Η χθεσινή κραυγή αγωνίας προς την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς τριών νοσηλευτών στην Αμμόχωστο, προκάλεσε οργή και προβληματισμό. Καθώς, όλοι, ακόμα και η Πολιτεία, τους αποκάλεσαν ήρωες και τους απέδωσαν εύσημα για την ως τώρα γενναία προσπάθειά τους. Οι τρεις νοσηλευτές κατάγγειλαν επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα δεν πληρώνονταν κάθε τέλος του μήνα, ενώ υποχρεώθηκαν να καταβάλουν οι ίδιοι τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις.

Μιλώντας στον «Φ» εκ μέρους των άλλων δυο συναδέλφων του, ο νοσηλευτής Θεόδουλος Θεοδούλου, ανέφερε πως και οι τρεις μέχρι τον περασμένο Απρίλιο εργάζονταν κανονικά σε ιδιωτικές κλινικές στην επαρχία Αμμοχώστου, μάλιστα επί σειρά ετών. Όταν όμως έλαβαν μια επιστολή με την οποία ενημερώνονταν ότι με διάταγμα επιστράτευσης έπρεπε να τεθούν σε καθήκον σε δημόσια νοσηλευτήρια για αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε ο κορωνοϊός, δεν σκέφτηκαν ούτε λεπτό. Ούτε και βρήκαν κάποιο λόγο για να εξαιρεθούν από το διάταγμα, όπως έκαναν άλλοι. Άφησαν την εργασία τους και παρουσιάστηκαν στο καθήκον, στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Το πρώτο διάστημα, συνέχισε, ίσχυε ότι ο εργοδότης δεν είχε άλλη επιλογή, με το να υπακούσει στις πρόνοιες του διατάγματος. Ωστόσο, όταν έληξε το διάταγμα περιορισμού και επέστρεψαν και οι τρεις στις εργασίες τους στον ιδιωτικό τομέα, έλαβαν και δεύτερο διάταγμα επιστράτευσης. Έτσι και οι τρεις τους, άφησαν εκ νέου τις εργασίες τους και εμφανίστηκαν ξανά στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Αυτή τη φορά όμως οι εργοδότες τους στον ιδιωτικό τομέα, προχώρησαν στην πρόσληψη αντικαταστατών τους, καλύπτοντας το κενό που άφησαν με την αποχώρησή τους. Τη δεύτερη επιστράτευση ακολούθησε και τρίτη, ενώ στο μεταξύ, ουδείς αρμόδιος τον οποίον ρωτούσαν, ήταν σε θέση να πει τι θα γινόταν με το θέμα της καταβολής των κοινωνικών τους ασφαλίσεων. Μέχρι που έμαθαν κάποια στιγμή ότι θεωρούνταν αυτοεργοδοτούμενοι και έπρεπε να πληρώσουν και πρόσθετη επιβάρυνση επειδή καθυστέρησαν να πληρώσουν τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις από τον Απρίλιο.

Και δεν έφταναν αυτά, από τον Απρίλιο που εργοδοτήθηκαν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, πληρώθηκαν για πρώτη φορά στις 30 Ιουνίου. Η επιστράτευση και των τριών, μας τόνισε ο Θεόδουλος, ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν τι θα απογίνουν μετά.

Οι θέσεις εργασίας που είχαν στον ιδιωτικό τομέα χάθηκαν και οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι δεν φτάνει που κατέβαλαν οι ίδιοι τις Κ.Α. τους και μέχρι τώρα δεν πληρώνονται κάθε τέλος του μήνα όπως όλοι οι συνάδελφοί τους, κινδυνεύουν τώρα να μείνουν και άνεργοι στο δρόμο. Μάλιστα, οι απαντήσεις του ΟΚΥΠΥ στο αίτημά τους να εξασφαλιστούν με κάποιο τρόπο οι θέσεις εργασίας τους ήταν αρνητικές με αποτέλεσμα οι ανησυχίες τους να επαυξηθούν και οι ίδιοι να υποχρεωθούν πλέον να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους.

Όσον αφορά τα μόρια που πρέπει να πληρούν για να εργοδοτηθούν στο δημόσιο, θέση την οποία διετύπωσε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ κ. Χαριλάου, ο Θεόδουλος τόνισε ότι ο ίδιος και οι δυο συνάδελφοι του πληρούν και με το παραπάνω αυτά τα μόρια.

Σχολιάζοντας το θέμα ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, δήλωσε στον «Φ» ότι η περίπτωση των τριών νοσηλευτών και τα αιτήματά τους θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του Οργανισμού για να αποφασισθεί τι θα γίνει με τις περιπτώσεις τους», αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό.

Συντεχνίες: Να βρεθεί λύση για τους νοσηλευτές

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΝΟ ο εκπρόσωπός της Θεόδωρος Πετέλης, δήλωσε στον «Φ» πως η συντεχνία δεν έχει διαμορφώσει κάποια θέση επί του θέματος. Επισήμανε ωστόσο, ότι από ανθρωπιστικής πλευράς και δεοντολογίας, θα ήταν υποχρέωση του ΟΚΥΠΥ να διασφαλίσει τους συγκεκριμένους νοσηλευτές και η οργάνωση θα επικροτούσε μια τέτοια εξέλιξη.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της συντεχνίας των νοσοκόμων της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομου Αργυρίδη, που τόνισε ότι για μια σειρά λόγους πρέπει να βρεθεί μια λύση και για τους τρεις αυτούς νοσηλευτές, αλλά και για άλλους δυο που αποτελούν παρόμοια περίπτωση στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend