Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ολοκληρώθηκε μ’ επιτυχία το «Πύρινο Βέλος» στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού
Ολοκληρώθηκε μ’ επιτυχία το «Πύρινο Βέλος» στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού

Ολοκληρώθηκε μ’ επιτυχία το «Πύρινο Βέλος» στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού

Η συνεχής αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ε.Φ. είναι ο πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Άμυνας διαμήνυσε ο υπουργός Χαράλαμπος Πετρίδης στο χαιρετισμό του, στα πλαίσια της τελικής φάσης της άσκησης ΤΑΜΣ «Πύρινο Βέλος 2020», που διεξήχθη χθες στο πεδίο βολής Καλού Χωριού Λάρνακας.

Ο κ.Πετρίδης είπε ότι το υπουργείο του ακολουθεί πιστά ένα δομημένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, προκειμένου η Ε.Φ. να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη κι ευέλικτη αποτρεπτική δύναμη για την ασφάλεια του νησιού μας.

Χαρακτήρισε, δε, ιδιαίτερα κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και το πρόσφατο άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου αποδεικνύουν ότι η Τουρκία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιθετική και απρόβλεπτη.

Μετά το πέρας της άσκησης, ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, τον επαγγελματισμό και το ηθικό των στελεχών και οπλιτών της Ε.Φ. Συνεχάρη, ακόμα, το προσωπικό, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς του στρατεύματος καθώς και τους κληρωτούς οπλίτες για την συμμετοχή τους στην άσκηση «Πύρινο Βέλος», οι οποίοι, όπως είπε, απέδειξαν τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας κι επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ε.Φ. αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είπε πως η άσκηση στέφθηκε μ’ επιτυχία και σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι το στράτευμα διαθέτει αποτελεσματικότητα και υψηλή ετοιμότητα και παράλληλα αποτελεί παράγοντα αξιόπιστης αποτροπής και συνεισφορέα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ισχύος της Ε.Φ., με κατεύθυνση την συνεχή αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμό των δυνάμεων. Επισήμανε, ακόμα, ότι στόχος είναι η επίτευξη συνεργασιών μ’ ένοπλες δυνάμεις άλλων κρατών, με σκοπό τη διατήρηση κι ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Το σενάριο της άσκησης «Πύρινο Βέλος 2020» στηρίχθηκε στη δημιουργία έντασης – κρίσης στις σχέσεις φίλιων κι εχθρικών δυνάμεων, μ’ εκδήλωση εχθρικών ενεργειών και την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας μ’ εκτέλεση επιθετικής ενέργειας.

Συμμετείχαν άρματα  Τ-80, ΤΟΜΑ ΒΜΠ, ρυμουλκούμενα πυροβόλα 105 χιλ., αυτοκινούμενα πυροβόλα ΑΜΧ-13F3, ΤΟΜΠ Λεωνίδας, Alexander TGS, ελικόπτερα Gazelle κ.α.

Σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά, η υπό αναφορά άσκηση αποσκοπούσε στην εκπαίδευση του προσωπικού με ρεαλισμό, ταχύτητα και καινοτομία.

Κύριος στόχος της ήταν η εξάσκηση, η αξιολόγηση και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δυνάμεων σε διακλαδικές επιχειρήσεις στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, η ανάδειξη των ικανοτήτων και του επιθετικού πνεύματος των στελεχών όλων των κλιμακίων καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού των μονάδων.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend