Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Σοβαρή μείωση όρασης στους ασθενείς καταρράκτη» (ΒΙΝΤΕΟ)
«Σοβαρή μείωση όρασης στους ασθενείς καταρράκτη» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Σοβαρή μείωση όρασης στους ασθενείς καταρράκτη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για το περιστατικό με τις οκτώ εγχειρίσεις καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική οι οποίες παρουσίασαν επιπλοκές, συζήτησαν στο Πρωτοσέλιδο ο Πρόεδρος της οφθαλμολογικής εταιρείας Κύπρου δρ. Αντρέας Κόντος και ο Ιεροδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης του οποίου η γιαγιά του είναι μια εκ των ασθενών.

Αρχικά ο δρ. Κοντός ανέφερε ότι ακόμη δεν γνωρίζουν το λάθος που έγινε, καθώς η έρευνα συνεχίζεται. «Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για πρόκληση μόλυνσης».

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η υγεία αυτών των ανθρώπων, καθώς και να μην ξανά συμβεί. «Υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται, κάτι που φαίνεται να μην συνέβη σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας».

Εξήγησε ότι ο καταρράκτης είναι εγχείρηση ρουτίνας και η πλέον διασφαλισμένη εγχείρηση σε ποσοστά επιπλοκών από οποιαδήποτε άλλη επέμβαση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

«Για κανονικές εγχειρήσεις καταρράκτη το ποσοστό μόλυνσης είναι μια στις χίλιες», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι έχουν καταλήξει στην ταυτοποίηση του μικροβίου που είναι η ψευδομονάδα. «Είναι μικρόβιο που ζει στο περιβάλλον μας, ενώ μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στο μάτι και σε άλλα όργανα». Συμπλήρωσε ότι είναι πολύ ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

Όσον αφορά την όραση των ασθενών, ο δρ. Κοντός ανέφερε ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση της όρασης για τους συγκεκριμένους ασθενείς εξαιτίας της επιθετικότητας του οργανισμού.

Επιπλέον εξήγησε ότι όσοι ασθενείς επηρεάζεται η ζωής τους εξαιτίας του καταρράκτη θα ήταν καλό να εγχειρηθούν. «Οι επεμβάσεις έχουν ρίσκα σε όλες τις χώρες και κλινικές», ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι υπάρχει βελτίωση στην υγεία των ασθενών.

Από την πλευρά του ο Ιεροδιακονος Ραφαήλ Μισιαούλης μίλησε για την περιπέτεια της γιαγιάς του, καθώς είναι μια από τις οκτώ ασθενείς που έκαναν την εγχείρηση.

Ο Ιεροδιάκονος ανέφερε ότι η γιαγιά του είχε κάνει το άλλο μάτι πριν μήνες στην ίδια κλινική χωρίς πρόβλημα. Συμπλήρωσε ότι μόλις κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά, την έστειλαν στο Πάνθεον στη Λεμεσό όπου υποβλήθηκε σε άλλη επέμβαση, ενώ τώρα βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο.

«Δεν μπορεί να βγάζει ανακοίνωση το Απολλώνειο και να κάνει λόγο για ατυχείς επιπλοκές για οκτώ περιστατικά», πρόσθεσε.

Τέλος τόνισε ότι τέσσερις από τις οικογένειες των ασθενών θα κινηθούν νομικά. «Πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να γίνονται λάθη και να φτάνουμε σε τέτοια ρεζιλίκια».

Δείτε το βίντεο:

Send this to a friend