Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ζει και βασιλεύει η παραγκούπολη στη Λάρνακα
Ζει και βασιλεύει η παραγκούπολη στη Λάρνακα

Ζει και βασιλεύει η παραγκούπολη στη Λάρνακα

Καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα με τις προσφυγικές παράγκες, που βρίσκονται επί της κεντρικής λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, στη Λάρνακα, απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο.

Παρόλο που υπάρχει ειλημμένη απόφαση για κατεδάφιση των τσίγκινων παραγκών, που είναι σε κάκιστη κατάσταση και προκαλούν αλγεινή εντύπωση στους διερχομένους, εντούτοις δεν έχει εξευρεθεί ακόμα λύση, για την μεταστέγαση των προσφύγων που κατέχουν τα συγκεκριμένα υποστατικά. Είναι γεγονός πως η άκρως προβληματική παρουσία των παλιών και φθαρμένων υποστατικών απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας εδώ και πολλά χρόνια, αφού είναι παραδεκτό απ’ όλους πως αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, η οποία χρονολογείται από το 1975, σε μια νευραλγική τοποθεσία της πόλης, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.

Θυμίζουμε, ότι από τον Οκτώβριο του 2018 ο Δήμος Λάρνακας κατέληξε σε συμφωνία με την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για νομιμοποίηση της κατοχής της τουρκοκυπριακής γης καθώς και για την πολεοδομική και αισθητική αποκατάσταση της περιοχής.

Είχε συμφωνηθεί, τότε, η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης και ακολούθως η ανέγερση νέων σύγχρονων υποστατικών, στο ίδιο σημείο, για τους υφιστάμενους κατόχους των υποστατικών.  Έκτοτε, όμως, το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα δεν κατάφερε να δώσει λύση.

Στις 17 περασμένου Ιουλίου ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών απέστειλε επιστολή στο Δήμο Λάρνακας, με την οποία έδινε το πράσινο φως για έκδοση διαταγμάτων κατεδάφισης των υποστατικών με αιτιολογικό την επικινδυνότητά τους.

Η κατεδάφιση, ωστόσο, των υποστατικών δεν προχώρησε, καθότι κάτι τέτοιο θα άφηνε εντελώς εκτεθειμένους τους πρόσφυγες που εργάζονται στα υποστατικά αυτά, από την στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για την μεταστέγασή τους.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι το θέμα έχει απασχολήσει την κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων, αναφορικά με την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για κατεδάφιση των υποστατικών, χωρίς όμως προηγουμένως να βρεθεί εναλλακτική λύση στέγασης των κατόχων.

«Αναγνωρίζουμε τους προβληματισμούς που υπάρχουν για την ασφάλεια και υγεία των χρηστών των υποστατικών και των πολιτών που περνούν καθημερινά από την περιοχή και την ανάγκη εξωραϊσμού του χώρου.

Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε και την ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες και κοινά αποδεκτές λύσεις που να μη θυματοποιηθούν ξανά τους πρόσφυγες κατόχους αυτών των υποστατικών», σημείωσε η κ. Κουκουμά.

Send this to a friend