Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ 5η από το τέλος η Κύπρος στην εισαγωγή προστατευτικών μασκών
5η από το τέλος η Κύπρος στην εισαγωγή προστατευτικών μασκών

5η από το τέλος η Κύπρος στην εισαγωγή προστατευτικών μασκών

Αύξηση της ζήτησης σε μια σειρά προϊόντων που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι η μάσκα προσώπου, που φοριέται πλέον ευρέως όχι μόνο από τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και από τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή. Ποια χώρα όμως εισήγαγε τις περισσότερες και ποια τις λιγότερες προστατευτικές μάσκες; Πέμπτη από το τέλος κατατάσσεται η Κύπρος με δαπάνη μόλις €8 ανά άτομο.

Συγκρίνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2019 με το πρώτο εξάμηνο του 2020, η αξία των εισαγωγών μασκών προσώπου στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά, από 800 εκατομμύρια σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 1800%). Όπως ήταν αναμενόμενο, τα κράτη – μέλη με μεγάλο πληθυσμό εισήγαγαν περισσότερες μάσκες προσώπου από τα κράτη – μέλη με μικρό πληθυσμό. Ωστόσο, όταν εξετάζονται οι κατά κεφαλήν εισαγωγές, διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών.

Το Λουξεμβούργο, με κυβερνητική πολιτική εθνικής διανομής μάσκας προσώπου, είχε μακράν τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εισαγωγές μάσκας προσώπου με €121 ανά άτομο. Το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι μόνες άλλες χώρες με εισαγωγές άνω των €50 ανά άτομο. Αντίθετα, οι εισαγωγές μασκών ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (€33 ανά άτομο) σε 20 κράτη – μέλη και κάτω από €10 ανά άτομο σε Κύπρο, Πολωνία, Σουηδία, Κροατία, Ελλάδα και Βουλγαρία.

Η Κίνα ήταν ο κύριος εταίρος της ΕΕ για την εισαγωγή μάσκας προσώπου, προμηθεύοντας το 92% των μασκών το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πηγή: philenews

Send this to a friend