Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Μέσα Οκτωβρίου υπολογίζεται να γίνει η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών και χερσαίων χώρων του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας προς την κοινοπραξία που θ’ αναλάβει το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης.

Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, χθες Τρίτη ήταν προγραμματισμένη η επικύρωση της συμφωνίας από το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ενώ την επόμενη Τρίτη, η τελική συμφωνία του κράτους με την κοινοπραξία αναμένεται να επικυρωθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω του lockdown που ισχύει στο Ισραήλ εξαιτίας της πανδημίας (η κοινοπραξία που θ’ αναλάβει το έργο είναι ισραηλινών συμφερόντων), εντούτοις εκτιμάται ότι μέχρι τις 15-16 Οκτωβρίου θα πέσουν οι υπογραφές στη σύμβαση παραχώρησης, με την τελετή να πραγματοποιείται στο Υφυπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ξεκινήσει άμεσα η περίοδος επίσημης παραλαβής των χώρων του λιμανιού από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και της μαρίνας από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 6-9 μήνες.

Παράλληλα, όμως, οι συνεργάτες της κοινοπραξίας ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στα κατασκευαστικά σχέδια του μεγαλόπνοου αυτού έργου, το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τουριστικό προϊόν της Λάρνακας και να εκτοξεύσει την οικονομία της. Στόχος των επενδυτών, είναι να ξεκινήσουν τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες το φθινόπωρο του 2021. Το έργο θα εκτελεστεί κατά φάσεις.

 

Ολοταχώς προς πτώχευση οδεύουν οι ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων της Λάρνακας, εξαιτίας της τρομερής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοιού. Εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων από το κράτος, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν σε λουκέτο, με τον μέλλον τους να προδιαγράφεται δυσοίωνο και για το 2021, αφού τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν καθόλου προγράμματα και κρατήσεις για τη νέα χρονιά.

Οι επιχειρηματίες μικρών ξενοδοχείωντης Λάρνακας συγκάλεσαν προχθές σύσκεψη στην παρουσία του Δημάρχου Λάρνακας, εκπροσώπου του Υφυπουργείου Τουρισμού και της τοπικής εταιρείας τουρισμού, κατά την οποία γνωστοποίησαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μονάδες τους.

Οι ιδιοκτήτες των μικρών ξενοδοχείων εξέπεμψαν σήμα κινδύνου και απόγνωσης για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους καθότι, όπως ανέφεραν, το 2020 ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων που είχαν δεν ξεπέρασε το 20% της πληρότητάς τους, γεγονός που χαρακτηρίζεται καταστροφικό για τις μονάδες αυτές, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές τιμές που υποχρεώθηκαν να προσφέρουν.

Οι επιχειρηματίες των μικρών ξενοδοχείων ζήτησαν την οικονομική στήριξη από το κράτος Ζητήθηκε, παράλληλα, όπως μελετηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η πιθανότητα οικονομικής στήριξης των μικρών ξενοδοχείων με κονδύλια της Ε.Ε.,

Οι ξενοδόχοι της Λάρνακας ζήτησαν ακόμα από την κυβέρνηση να μεσολαβήσει, ώστε οι τράπεζες να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες αυτούς με χαμηλότοκα δάνεια, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

 

Ο Δήμος Αραδίππου ανακοινώνει ότι η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ, αναβάλλεται λόγω των μέτρων αναχαίτισης του Κορωνοϊού. Η σχετική διάλεξη θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα.

 

Send this to a friend