Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πιστοποιητικό Αστυνομίας για πρόσληψη στο Δημόσιο
Πιστοποιητικό Αστυνομίας για πρόσληψη στο Δημόσιο

Πιστοποιητικό Αστυνομίας για πρόσληψη στο Δημόσιο

Ειδικό πιστοποιητικό από την αστυνομία, με το οποίο θα βεβαιώνεται πως ο υποψήφιος δεν περιλαμβάνεται στο ειδικό αρχείο των αστυνομικών αρχών για αδικήματα που αφορούν την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, θα πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι, προτού προσληφθούν στη Δημόσια Υπηρεσία.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), με εγκύκλιο της στα υπουργεία και στις ανεξάρτητες Αρχές και επικαλούμενη τον νόμο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, προχωρεί σε αυστηρές υποδείξεις. Επισημαίνει πως ο νόμος προνοεί ότι «οποιοσδήποτε προτίθεται να εργοδοτήσει πρόσωπο για επαγγελματικές ή οργανωμένες δραστηριότητες ή δραστηριότητες εθελοντικού χαρακτήρα, οι οποίες περιλαμβάνουν τακτικές επαφές με παιδιά, υπέχει υποχρέωση όπως μην προχωρήσει στην εργοδότηση οποιουδήποτε προσώπου, εκτός εάν αυτό προσκομίσει πιστοποιητικό ότι δεν περιλαμβάνεται στο αρχείο που τηρείται».

Παράλληλα υποδεικνύει πως η ΕΔΥ, κατά την πλήρωση μόνιμων θέσεων στη δημόσια υπηρεσία, θα θέτει ως προϋπόθεση στην προσφορά διορισμού ή προαγωγής των υποψηφίων που θα επιλέγονται την προσκόμιση πρότυπου πιστοποιητικού που θα εκδίδεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, με το οποίο θα βεβαιώνεται πως δεν περιλαμβάνονται στο ειδικό αρχείο. Βάσει της νομοθεσίας, στο ειδικό αρχείο που διατηρεί η αστυνομία καταχωρούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία καταδικάστηκαν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, για παιδική πορνογραφία, για άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, καθώς και για διοχέτευση υλικού που προβάλλει ευκαιρίες για τη διάπραξη αδικημάτων εις βάρος των παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Αρχείο πέραν των στοιχείων που διατηρούνται για τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν στην Κύπρο, περιλαμβάνονται δεδομένα για πρόσωπα για τα οποία λαμβάνεται ειδοποίηση ότι καταδικάστηκαν για τέτοιου είδους αδικήματα στο εξωτερικό.

Επαφή με παιδιά

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι στη δημόσια υπηρεσία ενδέχεται να υπάρχουν μόνιμες θέσεις, οι κάτοχοι των οποίων, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, να έρχονται σε τακτικές επαφές με παιδιά, παρακαλείστε όπως ενημερώνετε την ΕΔΥ για τις θέσεις αυτές, όπως περιλαμβάνονται στον περί Προϋπολογισμού Νόμο, αποστέλλοντας το σχετικό Σχέδιο Υπηρεσίας» τονίζει η ΕΔΥ στην εγκύκλιο της, προφανώς για να κάνει έλεγχο και για υφιστάμενο προσωπικό που στελεχώνει αυτές τις ευαίσθητες θέσεις. Για την ΕΔΥ, το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται μείζονος σημασίας αφού, όπως υποστηρίζει, άπτεται της ορθής άσκησης των καθηκόντων της ως διορίζοντος οργάνου. Η Επιτροπή καλεί τα υπουργεία και τις ανεξάρτητες αρχές να την ενημερώσουν το συντομότερο δυνατόν. Καταλήγοντας, καλεί τις αρμόδιες αρχές από τούδε και στο εξής με την υποβολή προτάσεων πλήρωσης θέσεων, να την πληροφορούν κατά πόσο οι κάτοχοι των θέσεων που θα πληρωθούν, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, ενδέχεται να έρχονται σε τακτικές επαφές με παιδιά.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend