Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κατάσχεση 17,92 εκατ. τσιγάρων, ναρκωτικών από το Τελωνείο
Κατάσχεση 17,92 εκατ. τσιγάρων, ναρκωτικών από το Τελωνείο

Κατάσχεση 17,92 εκατ. τσιγάρων, ναρκωτικών από το Τελωνείο

Σε κατασχέσεις τσιγάρων, πούρων, ναρκωτικών, αναβολικών προχώρησε το 2019 το Τμήμα Τελωνείων, στο πλαίσιο καταστολής του λαθρεμπορίου και πρόληψη της απάτης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για το 2019 το Τμήμα Τελωνείων έχοντας ως στόχο την πρόληψη και καταστολή του λαθρεμπορίου, της απάτης και της προστασίας της κοινωνίας, έχει καθορίσει στοχευμένους ελέγχους επιβατών και εμπορευμάτων στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας και παράλληλα έχει προχωρήσει στην ενδυνάμωση των ελέγχων διακίνησης προσώπων και αγαθών από και προς τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που ευρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού της ελέγχου.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το Τμήμα Τελωνείων έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των εσόδων της Δημοκρατίας, την έγκαιρη είσπραξη εισαγωγικών δασμών, φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ και τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου αναπτύσσει και εφαρμόζει καθημερινά αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ηλεκτρονικά συστήματα, χρήση εξοπλισμού, τελωνειακές διαδικασίες και αξιοποιεί και αναπτύσσει εξειδικευμένες δεξιότητες. Συνεπώς, στα πλαίσια αυτά, κατά το 2019, το Τμήμα Τελωνείων προέβη σε έλεγχο εμπορευμάτων που αφορούσε 32.266 διασαφήσεις (ποσοστό 22%), σε σύνολο 146.166 διασαφήσεων εισαγωγής/εξαγωγής/διαμετακόμισης. Οι διασαφήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, συνεισφέροντας στην απλοποίηση και επιτάχυνση των τελωνειακών διαδικασιών και στη διευκόλυνση του επιχειρηματικού κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το 2019 το Τμήμα Τελωνείων προέβη, μεταξύ άλλων, στις πιο κάτω ενέργειες:

• Χειρίστηκε συνολικά 2.403 υποθέσεις που αφορούσαν τη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων και 10 υποθέσεις αδήλωτων ρευστών διαθεσίμων που αφορούσαν ποσά άνω των €10.000.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend