Συναγερμό έχει σημάνει το ανησυχητικό σκηνικό, που διαμορφώνεται στο μέτωπο της πανδημίας και σε περίπτωση αναζωπύρωσης του ιού, τότε η κλιμάκωση των μέτρων θα είναι μονόδρομος. Η ταχύτητα δημιουργίας των πρόσφατων αλυσίδων της μόλυνσης στη Λάρνακα προκαλεί έντονη ανησυχία γιατί επιβεβαιώνει την ευκολία με την οποία μπορεί τα πράγματα να ανατραπούν προς το χειρότερο μέσα σε μια στιγμή.
Η ανεπαρκής λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, σε συνδυασμό με την πλημμελή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, ενοχοποιούνται για την αστραπιαία εξάπλωση του ιού. Το γεγονός δε ότι άτομα που εντοπίστηκαν θετικά απέκρυψαν από την Ομάδα Ιχνηλάτησης ορισμένες από τις επαφές τους, έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου χρόνου και την περαιτέρω διασπορά του ιού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ατόμου που διαγνώστηκε με κορωνοϊό και από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι μόλυνε σχεδόν άλλα είκοσι άτομα από το επαγγελματικό και κοινωνικό του περιβάλλον.
Η ανησυχία ότι αυτό που συμβαίνει στη Λάρνακα ενδεχομένως να είναι η κορυφή του παγόβουνου θέτει σε κινητοποίηση τους αρμοδίους εξού και το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει συνεχώς την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη και να μη χρειαστεί να ληφθούν άλλα μέτρα, πέραν εκείνων που ισχύουν μέχρι τον Ιανουάριο και των μέτρων που αποφασίζονται σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη τώρα στη Λάρνακα και προηγουμένως στη Λεμεσό.
Τα μέτρα που αποφάσισε η Κύπρος θεωρούνται από τα πλέον στοχευμένα σε όλη την Ευρώπη και υιοθετούνται και από άλλες χώρες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κάλεσε τα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα τα οποία η Κύπρος ακολουθεί εδώ και μήνες, όπως είναι τα ενισχυμένα τεστ, η σχολαστική ιχνηλάτηση, η παρακολούθηση της υγειονομικής περίθαλψης και η διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας και φάρμακα.
Δεν αρκούν αλλά είναι τα μόνα
Ανησυχία προκαλεί η προειδοποίηση του ECDC ότι τα παρατηρούμενα αυξημένα επίπεδα μετάδοσης δείχνουν ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (όπως είναι η φυσική απόσταση, η υγιεινή και η χρήση μάσκας προσώπου) δεν αρκούν από μόνα τους, πόσο μάλλον όταν η τήρηση των μέτρων δεν είναι βέλτιστη. Δυστυχώς όμως μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, αυτά είναι τα μοναδικά όπλα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του ιού και η τήρησή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας καθώς και τους εργοδοτικούς και επαγγελματικούς συνδέσμους, καταβάλλει προσπάθειες αποτελεσματικότερης εφαρμογής των πρωτοκόλλων και τήρησης των μέτρων στους εργασιακούς χώρους, όπου εντοπίζεται ένα κενό, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα κρούσματα της Λάρνακας, τόσο στη Νέα Σαλαμίνα όσο και στη Μητρόπολη Κιτίου.
Όπως διαπιστώνεται από τους λειτουργούς που εποπτεύουν την εφαρμογή των μέτρων, η πλειοψηφία των πολιτών και των επιχειρήσεων συμμορφώνεται και τηρεί τα μέτρα. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, που δυστυχώς είναι αρκετές, ώστε να δημιουργήσουν εστίες μόλυνσης. Οι περιπτώσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ, όπου εντοπίστηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μετά από μαζικές συγκεντρώσεις και οδήγησαν σε αυστηρά μέτρα μέχρι και lockdown, δείχνουν πόσο οριακά είναι τα πράγματα σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον.
Σε αρκετές χώρες της ΕΕ, η παρατηρούμενη αύξηση συσχετίζεται με έντονη μετάδοση μεταξύ ατόμων από 15 έως 49 ετών, με ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Σε ορισμένες άλλες χώρες, η έξαρση συμπίπτει με υψηλά ή αυξανόμενα ποσοστά μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων, και κατά συνέπεια αυξημένο ποσοστό νοσοκομειακών και σοβαρών περιπτώσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε το υπουργείο Υγείας από το ECDC, η ευπάθεια του πληθυσμού σε μολύνσεις παραμένει υψηλή καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία από μελέτες οροεπιπολασμού υποδηλώνουν ότι το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό είναι μικρότερο από 15% στις περισσότερες περιοχές της ΕΕ. Επίσης, η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές χώρες είναι ανησυχητική καθώς θέτει έναν αυξανόμενο κίνδυνο μόλυνσης για ευάλωτα άτομα (άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, όπως οι ηλικιωμένοι) και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, ιδίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, και καλεί για άμεση στοχοθετημένη δράση για τη δημόσια υγεία.
Νοσοκομεία και γηροκομεία
Τα περιστατικά της Λάρνακας θα είχαν δραματικές συνέπειες εάν η διασπορά του ιού γινόταν σε χώρους με ευπαθείς ομάδες, όπου δίδεται ιδιαίτερη προσοχή. Νοσοκομεία και κέντρα υγείας, γηροκομεία, σχολεία και κλειστές δομές, καλύπτονται με το σχέδιο δειγματοληπτικών τεστ, ώστε σε περίπτωση μόλυνσης να υπάρξει άμεση απομόνωση του φορέα προτού μεταδώσει τον ιό.
Το περιστατικό με τις δύο νοσηλεύτριες που βρέθηκαν θετικές στον ιό ενεργοποίησε το πλάνο δράσης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για στήριξη του συστήματος υγείας το οποίο θα δεχθεί πίεση σε περίπτωση που βρεθούμε ενώπιον του απευκταίου σεναρίου μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, πηγή ανησυχίας αποτελεί η έναρξη της περιόδου κατά την οποία παρατηρούνται οι περισσότερες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης. Οι ειδικοί χαράζουν τη στρατηγική τους στον εμβολιασμό για τη γρίπη, ώστε να αποφύγουν ένα θανατηφόρο δίδυμο COVID-19 και γρίπης, που θα μπορούσε να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και να οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες ζωών.
Πηγή: philenews