Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Αρχίζει η ροή ευρώ από το Sure- Έγκριση δανείου 479,070 ευρώ
Αρχίζει η ροή ευρώ από το Sure- Έγκριση δανείου 479,070 ευρώ

Αρχίζει η ροή ευρώ από το Sure- Έγκριση δανείου 479,070 ευρώ

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η εκταμίευση από την Κυπριακή Δημοκρατία της πρώτης δόσης δανείου, συνολικού ύψους 479,070,000, που της ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλη Αυγούστου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού SURE, προκειμένου να χρηματοδοτήσει οκτώ σχέδια στήριξης της απασχόλησης, που εφαρμόζει εκτάκτως από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο κανονισμός SURE αφορά τη θέσπιση ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημικής έξαρσης της COVID-19. Το πρόγραμμα SURE («Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency») θεσπίστηκε μέσω του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/672 του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2020.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, το δάνειο έχει μέγιστη μέση διάρκεια 15 ετών και η Κύπρος έχει περιθώριο 18 μηνών για να εκταμιεύσει όλο το ποσό, σε οκτώ δόσεις. Η πρώτη δόση αποδεσμεύεται υπό την προϋπόθεση της έναρξης ισχύος της δανειακής συμφωνίας που προβλέπεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/672. Η Κύπρος καταβάλλει το κόστος χρηματοδότησης της ΕΕ που αναφέρεται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/672 για κάθε δόση, συν τα τυχόν τέλη, έξοδα και δαπάνες της Ένωσης που προκύπτουν από χρηματοδότηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει για το ύψος και την αποδέσμευση των δόσεων, καθώς και για το ύψος των τμηματικών εκταμιεύσεων που δυνατό να γίνουν. Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει την Κομισιόν κάθε 6 μήνες, σχετικά με την εκτέλεση των προβλεπόμενων δημόσιων δαπανών, έως ότου εκτελεστούν πλήρως.

 

 

 

Που θα πάνε τα λεφτά

Με τα σχεδόν 480 εκ. ευρώ, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να χρηματοδοτήσει τα ακόλουθα οκτώ μέτρα, που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1 Το σχέδιο ειδικής άδειας για φροντίδα παιδιών, όπως προβλέπεται στον Νόμο 27(I)/2020.

2 Τα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων σε μερική και πλήρη αναστολή των εργασιών, όπως προβλέπονται στον Νόμο 27(I)/2020.

3 Το ειδικό σχέδιο των αυτοτελώς εργαζομένων, όπως προβλέπεται στον Νόμο 27(I)/2020.

4 Το ειδικό σχέδιο ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, όπως προβλέπεται στον Νόμο 27(I)/2020.

5 Το ειδικό σχέδιο στήριξης οικονομικών δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία ή οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό ή που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, όπως προβλέπεται στον Νόμο 27(I)/2020.

6 Το ειδικό σχέδιο στήριξης για επιχειρήσεις ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως προβλέπεται στον Νόμο 27(I)/2020.

7 Το σχέδιο επιδότησης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, όπως προβλέπεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία για τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου του COVID-19, για το μέρος των δαπανών που αφορά τη στήριξη των αυτοτελώς εργαζομένων και των μονοπρόσωπων εταιρειών.

8 Το σχέδιο επιδόματος ασθενείας, όπως προβλέπεται στον Νόμο 27(I)/2020.

Έπεισαν οι αριθμοί

Στην απόφαση του Συμβουλίου αναφέρεται πως η Κύπρος ζήτησε οικονομική συνδρομή της ΕΕ στις 6 Αυγούστου 2020, με σκοπό να συμπληρώσει τις εθνικές της προσπάθειες για την αντιμετώπιση του αντικτύπου της έξαρσης της νόσου COVID-19 και των κοινωνικοοικονομικών της συνεπειών για τους εργαζομένους. Το Συμβούλιο επισημαίνει όι η έξαρση της νόσου COVID-19 και τα έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε η Κύπρος για να περιορίσει την έξαρση της νόσου και τον κοινωνικοοικονομικό της αντίκτυπο, καθώς και τις επιπτώσεις της στην υγεία, αναμένεται να έχουν δραματικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, για το 2020, η Κύπρος αναμενόταν να έχει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης και χρέος 7 % και 115,7 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), αντίστοιχα, έως τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με τις θερινές ενδιάμεσες προβλέψεις της Επιτροπής του 2020, το ΑΕΠ της Κύπρου προβλέπεται να μειωθεί κατά 7,7 % το 2020.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι η Κύπρος πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/672, προκειμένου να ζητήσει χρηματοδοτική συνδρομή. Η Κύπρος υπέβαλε στην Επιτροπή κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι πραγματικές και οι προβλεπόμενες δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 479,070,000 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου 2020, λόγω των αυξημένων ποσών που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και συγκράτησης της ανεργίας.

Συμφέρει το δάνειο μέσω του SURE

Ο Επίτροπος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι είχε δηλώσει την Τρίτη ότι όλα τα κράτη μέλη κατέθεσαν τις διμερείς εγγυήσεις που τους αναλογούσαν στο πλαίσιο της εκκίνησης του προγράμματος SURE και πλέον το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για εκταμιεύσεις.

Πληροφορούμαστε ότι οι εγγυήσεις που κλήθηκε να καταθέσει η Κύπρος ανέρχονται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα SURE θα δανειοδοτήσει κράτη μέλη συνολικά με 100 δις ευρώ, χωρίς να αποκλείονται νέες αποφάσεις, για διεύρυνση του ποσού ή για κατάρτιση άλλου σχεδίου στήριξης, αν η επιδημιολογική κατάσταση στα κράτη – μέλη και οι συνεπαγόμενες οικονομικές συνέπειες το απαιτήσουν. Με βάση την εγκριθείσα πρόταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο, το Βέλγιο μπορεί να αντλήσει από το σχέδιο δάνεια 7,8 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία 511 εκατ., η Τσεχία 2 δισ., η Ελλάδα 2,7 δισ., η Ισπανία 21,3 δισ., η Κροατία 1 δισ., η Ιταλία 27,4 δισ., η Κύπρος 479 εκατ., η Λετονία 192 εκατ., η Λιθουανία 602 εκατ., η Μάλτα 244 εκατ., η Πολωνία 11,2 δισ., η Ρουμανία 4 δισ., η Σλοβακία 631 εκατ. και η Σλοβενία 1,1 δισ. ευρώ. Άλλα κράτη κατέθεσαν τις αιτήσεις τους στη συνέχεια και η διαδικασία που τα αφορά είναι σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο δανεισμός από το πρόγραμμα SURE αναμένεται να έχει αξιόλογο όφελος για το κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μέγιστη μέση διάρκεια των δανείων θα είναι 15 χρόνια και ότι η ΕΕ, σε αυτή τη διάρκεια, μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο απ’ ό,τι θα μπορούσε η Κύπρος. Επισημαίνεται ότι οι τρέχουσες δευτερογενείς αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων διαμορφώνονται γύρω στο 1,25% ενώ η ΕΕ θα μπορούσε να δανειστεί σήμερα με επιτόκιο αισθητά κάτω από το 1%.

Πηγή: philenews

Send this to a friend