Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπόδικοι και υπό απέλαση στα ίδια κελιά
Υπόδικοι και υπό απέλαση στα ίδια κελιά

Υπόδικοι και υπό απέλαση στα ίδια κελιά

Ελλείψεις στις υποδομές των αστυνομικών κρατητηρίων Πάφου διαπιστώνει η Επίτροπος Διοίκησης, αφού δεν γίνεται ο διαχωρισμός των κρατουμένων υπό απέλαση και των ποινικών κρατουμένων.

Μετά από επιθεώρηση των κρατητηρίων την 1η Σεπτεμβρίου από λειτουργό του Γραφείου της, η Επίτροπος τονίζει ότι λόγω συνύπαρξης υπό απέλαση προσώπων και ποινικών κρατουμένων, καθιστούν τον χώρο ακατάλληλο για κράτηση ατόμων για χρονικό διάστημα πέραν των 48 ωρών και μη συμβατό με τις βασικές αρχές για τη μεταχείριση των κρατουμένων και τα διεθνή πρότυπα για τους χώρους κράτησης.

Η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού Λοττίδη σε έκθεσή της εισηγείται τον άμεσο τερματισμό της πρακτικής κράτησης των υπό απέλαση προσώπων με ποινικούς κρατούμενους και όπως κάθε πρόσωπο που τίθεται υπό κράτηση για το σκοπό αυτό, να μεταφέρεται στον χώρο κράτησης μεταναστών στη Μεννόγια, εφόσον η απέλαση του δεν προβλέπεται να γίνει ή δεν είναι εφικτό να γίνει εντός 48 ωρών από τον χρόνο σύλληψής του. Περαιτέρω εισηγείται όπως ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για:

• Αυξημένη πρόσβαση κρατουμένων σε τηλεφωνική επικοινωνία με συγγενικά πρόσωπα και ενδεχομένως πρόσβαση σε διαδικτυακή τηλεφωνία, ένεκα της αναστολής των επισκέψεων.

• Πλήρη και επιμελή συμπλήρωση του εντύπου συνέντευξης κρατουμένου, κατά τη λήψης σχετικής συνέντευξης από τον κρατούμενο

• Άμεση επιδιόρθωση ελαττωματικών θυρών των κελιών των αστυνομικών κρατητηρίων για διασφάλιση της προστασίας των κρατουμένων και του προσωπικού του χώρου

• Ανάρτηση του καταλόγου δικαιωμάτων και των κανόνων του κρατητηρίου σε κάθε κελί.

• Διαμόρφωση του χώρου ψυχαγωγίας και παροχή μέσων ψυχαγωγίας και δημιουργικής ενασχόλησης.

• Να γίνει έλεγχος της υδραυλικής/αποχετευτικής υποδομής των χώρων του κρατητηρίου, καθώς και όλων των άλλων προβλημάτων/βλαβών που παρουσιάζονται στα κελιά και να ληφθούν τα όποια διορθωτικά μέτρα απαιτούνται.

• Τερματισμός της πρακτικής καθαρισμού των χώρων υγιεινής από κρατούμενους

Σημειώνεται ότι η χωρητικότητα των κρατητηρίων Πάφου είναι 42 ατόμων, όμως τα 28 κελιά ήταν εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων με την αποχέτευση.

Πηγή: philenews

Send this to a friend