Διακρίσεις εις βάρος των ΑμεΑ παρουσίασε η ΚΥΣΟΑ
Διακρίσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση, στα επιδόματα και στην προσβασιμότητα παρουσίασε μέσω δεκάδων περιπτώσεων η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) σε πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, χθες, με το υπουργείο Εργασίας. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της οργάνωσης, Χριστάκης Νικολαΐδης, σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για τον εξευτελισμό των ανθρώπων. Αίτημα της ΚΥΣΟΑ είναι το κράτος να ικανοποιεί τα δικαιώματα των ΑμεΑ πολιτών, όπως αυτά ορίζονται από τον ΟΗΕ.
Εξάλλου, σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί αν αναγνωρίζουν τη Συνομοσπονδία ως εθνικό φορέα που αντιπροσωπεύει τα άτομα με αναπηρία και συνεπώς διαβουλεύονται μαζί της. «Όταν συζητούνται σχετικά θέματα να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της ΚΥΣΟΑ. Σήμερα, στην καλύτερη περίπτωση μας προωθούν μια επιστολή και την απάντηση μας την αγνοούν. Όπως έγινε στην περίπτωση πιλοτικού σχεδίου για πρόσληψη συμβούλων σε άτομα με νοητική και άλλες αναπηρίες. Προχώρησαν χωρίς να μας υπολογίζουν. Κάτι ανάλογο έγινε και με το σχέδιο διακοπών, που τελικά ανακοίνωσαν για συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες πολιτών».
Η ΚΥΣΟΑ εξέφρασε παράπονα σχετικά με την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. «Τα προγράμματα δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένα, ενώ φαίνεται η πρόθεση να εισαχθούν και εισοδηματικά κριτήρια σε κάποιες υπηρεσίες. Επί παραδείγματι αποκλείστηκε άτομο από τις οικίες ανεξάρτητης διαβίωσης, με την αιτιολόγηση ότι είχε εισόδημα. Σε άλλο άτομο, ανέφεραν ότι υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον να το στηρίξει και συνεπώς το άφησαν εξαρτημένο από τους γονείς του. Κάνουν διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το εισόδημα, το περιβάλλον», είπε.
Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο, όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, έχει αναδειχθεί και από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ότι τα άτομα με αναπηρία πληρώνουν μέρος ή και ολόκληρο το ποσό για τεχνικά μέσα – το κόστος της αναπηρίας τους. Όπως εξήγησε τα τελευταία χρόνια τα ΑμεΑ επιβαρύνονται με το 20% της δαπάνης. Διακρίσεις, είπε, παρουσιάζονται και σε επιδόματα. «Οι παραπληγικοί για παράδειγμα που χρειάζονται πάνες, λαμβάνουν επίδομα €500. Οι παραπληγικοί που δεν χρειάζονται πάνες, λαμβάνουν €400, αν και χρειάζονται βοήθεια για την τουαλέτα. Είναι εξευτελισμός αυτή η διάκριση», τόνισε.
Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόσβασης σε υπηρεσίες όπως τα μουσεία. «Σε κάποια, όπως το Μουσείο Πιερίδη στη Λάρνακα, δεν υπάρχει πρόσβαση στον δεύτερο όροφο. Γενικά, δεν προσφέρουν ξεναγήσεις και συστήματα για τα άτομα με αναπηρία». Προβλήματα, ανέφερε, υπάρχουν και στις παραλίες καθώς τα κρεβατάκια παραχωρήθηκαν μόνο σε άτομα που είναι σε τροχοκάθισμα και όχι σε όλους. «Τους άλλους τους έδιωχναν και με απαίσιο τρόπο».
Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν οι θέσεις και οι λύσεις που προτείνει η ΚΥΣΟΑ να ζητηθούν γραπτώς από το υπουργείο Εργασίας. Συμφωνήθηκε, όπως γίνονται τακτικές συναντήσεις, ενώ θα μελετηθούν τα διάφορα ζητήματα.