Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου
Τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου

Τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Θ’ αργήσει η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου, στη Λάρνακα.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι λόγω της πανδημίας, η γαλλική αρχαιολογική αποστολή που θα συνεχίσει τις ανασκαφές για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού δεν μπορεί να έλθει τη δεδομένη στιγμή στο νησί μας. Ως εκ τούτου, οι αρχές της πόλης δεν είναι τόσο πιεστικές, ώστε να μετακινηθούν άμεσα όλες οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του τοπικού ομίλου αντισφαίρισης από την οδό Κιλκίς στο χώρο παρά το πρώην κοινοτικό κέντρο, όπου κατασκευάστηκαν τα εννέα νέα γήπεδα τένις (έξι χωμάτινα και τρία με σκληρό δάπεδο).

Όπως είναι γνωστό, κάτω από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ομίλου αντισφαίρισης, βρίσκεται θαμμένο ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου λιμανιού.

Την ίδια ώρα, όμως, μια πρωτοποριακή δράση βρίσκεται στα σκαριά, προκειμένου το κοινό να ενημερωθεί για το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου, το οποίο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, η τοπική εταιρεία τουρισμού (ΕΤΑΠ Λάρνακας), το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το αρχιτεκτονικό γραφείο «Λόρδος», σε συνεργασία με άλλους φορείς κι εταιρείες, ετοιμάζουν την τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχαίου λιμανιού, προκειμένου το κοινό να ενημερωθεί για πώς ήταν ο συγκεκριμένος χώρος κατά την αρχαιότητα.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχαίου λιμανιού αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.

Τα νέα γήπεδα

———————

Αναφορικά με τα εννέα νέα γήπεδα τένις που κατασκευάστηκαν πίσω από το πρώην κοινοτικό κέντρο, ο Ανδρέας Βύρας είπε ότι ήδη ξεκίνησε μερικώς η λειτουργία τους, συμπληρώνοντας πως επιλύθηκε το θέμα με τα αποδυτήρια – αποχωρητήρια, με την εγκατάσταση λυόμενων κτηρίων πολύς καλής ποιότητας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές. «Το 90% της μετακόμισης του ομίλου αντισφαίρισης έχει γίνει. Λόγω, όμως, της κατάστασης με την πανδημία, η γαλλική αρχαιολογική αποστολή που θα συνεχίσει τις ανασκαφές για ανάδειξη του αρχαίου μνημείου θα καθυστερήσει να έλθει», επισήμανε.

 

Send this to a friend