Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Ανδρέας Βύρας έδωσε τελεσίγραφο σε εταιρείες για πετρελαϊκές εγκαταστάσεις – 30 Ιουνίου κλείνουν τα πάντα
Ο Ανδρέας Βύρας έδωσε τελεσίγραφο σε εταιρείες για πετρελαϊκές εγκαταστάσεις – 30 Ιουνίου κλείνουν τα πάντα

Ο Ανδρέας Βύρας έδωσε τελεσίγραφο σε εταιρείες για πετρελαϊκές εγκαταστάσεις – 30 Ιουνίου κλείνουν τα πάντα

Οριστικά και αμετάκλητα, η 30η Ιουνίου 2021, είναι η καταληκτική ημερομηνία για το Δήμο Λάρνακας, όσον αφορά τη μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τα παράλια της πόλης.

Ο δήμαρχος Α. Βύρας ήταν απόλυτα ξεκάθαρος σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ότι ο δήμος δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων και πως όποια εταιρεία δεν μετακινήσει τις εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό μέχρι την ημερομηνία αυτή, τότε ο δήμος θα κλείσει τις εγκαταστάσεις της στη Λάρνακα.

Ο κ. Βύρας γνωστοποίησε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2020, που αναφέρει τ’ ακόλουθα: «Σε οποιαδήποτε εταιρεία δεν έχει μετακινήσει τελεσίδικα από τη δική της ευθύνη ή από άλλη αιτία τις εγκαταστάσεις υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου 2021, τότε ο δήμος δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων υγραερίου τους και θα προχωρήσει με όλα τα έννομα και πολιτικά μέσα που διαθέτει για τερματισμό της λειτουργίας των αναφερόμενων εγκαταστάσεων».

Παράλληλα, ο Α. Βύρας ανακοίνωσε ότι εάν δεν καταστεί δυνατή από το κράτος η μεταφορά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ασφάλτου από τις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ (πρώην διυλιστήριο) σε άλλο χώρο το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου 2021, ο δήμος θα λάβει επίσης όλα τα έννομα και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή του για τον τερματισμό της λειτουργίας αποθήκευσης ασφάλτου στη Λάρνακα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι πιο πάνω αποφάσεις θα κοινοποιηθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους εμπλεκόμενους υπουργούς, στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και στις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου.

«Στις 30 Ιουνίου μπαίνει… κλειδωνιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βύρας.

Τι έχει γίνει

——————-

Ο Ανδρέας Βύρας ανέλυσε τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα όσον αφορά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων, λέγοντας ότι περίπου το 70% των δεξαμενών είναι πλέον άδειες.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2019 η EXXON MOBIL τερμάτισε τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της στη Λάρνακα και στις 14 Μαῒου 2020 τα υποστατικά αποθήκευσης υγρών καυσίμων της εταιρείας αποχαρακτηρίστηκαν από μονάδες SEVESO.

Η Petrolina ολοκλήρωσε τις νέες της εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων στο Βασιλικό αρχές του 2020 και όλα τα φορτία της παραλαμβάνονται πλέον εκεί. Τα υποστατικά της στη Λάρνακα αποχαρακτηρίστηκαν από μονάδες SEVESO στις 8 Σεπτεμβρίου 2020.

Η BP μετακίνησε τις δραστηριότητές της στο Βασιλικό τον περασμένο Μάρτιο κι εξυπηρετείται πλέον από άλλη εταιρεία. Όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένες να λειτουργήσουν δοκιμαστικά περί τα τέλη Μαρτίου 2020, λόγω της πανδημίας υπήρξε καθυστέρηση στην άφιξη εμπειρογνωμόνων για να επιθεωρήσουν τις νέες εγκαταστάσεις.

Ως εκ τούτου, οι εγκαταστάσεις αναμένεται να λειτουργήσουν αυτό τον μήνα.

Παράλληλα με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, ο κ. Βύρας ανέφερε ότι οι πλείστες εταιρίες εξασφάλισαν άδειες κατεδάφισης των παλιών τους εγκαταστάσεων στη Λάρνακα, γι’ αυτό και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις κατεδαφίσεις και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend