Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε ΟΣΕΑ και Intercity οι συμβάσεις λεωφορείων για 2020-2030
Σε ΟΣΕΑ και Intercity οι συμβάσεις λεωφορείων για 2020-2030

Σε ΟΣΕΑ και Intercity οι συμβάσεις λεωφορείων για 2020-2030

Τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) και την εταιρεία Υπεραστικά Λεωφορεία Κύπρου (Intercity), επέλεξε τελικά το υπουργείο Μεταφορών για την ανάθεση των Συμβάσεων επιβατηγών μεταφορών με λεωφορεία για την περίοδο 2020-2030, μετά την επανεξέταση των προσφορών λόγω των ακυρωτικών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, είχε προηγουμένως ακυρώσει τις αποφάσεις του υπουργείου Μεταφορών, για να αναθέσει τις συμβάσεις στην κοινοπραξία MLKP (Malta Lines – Kapnos Airport Shuttle). Στη μία περίπτωση, κρίθηκε ότι η συμμετοχή της MLKP έπρεπε να κριθεί άκυρη, επειδή το επιχειρησιακό σχέδιο της κοινοπραξίας για την ανάληψη και εκτέλεση των δρομολογίων δεν σύναδε με τους όρους του διαγωνισμού και στην δεύτερη, ότι το μέλος της κοινοπραξίας Kapnos Airport Shuttle δεν έπρεπε να κριθεί ότι πληρούσε τις απαιτήσεις του διαγωνισμού για την εμπειρία.

Μετά από συνεδρίες τεσσάρων σχεδόν μηνών η Επιτροπή Αξιολόγησης και το Συμβούλιο προσφορών, έκριναν επανεξετάζοντας τις προσφορές, με βάση και τις δικαστικές αποφάσεις, να αναθέσουν τη σύμβαση της επαρχίας Αμμοχώστου στον ΟΣΕΑ και τη σύμβαση για τις υπεραστικές διαδρομές στην Intercity.

Χθες, το υπουργείο Μεταφορών ενημέρωσε γραπτώς τις πλευρές για τις αποφάσεις του και κάλεσε τους δύο αναδόχους να ετοιμαστούν το συντομότερο, με τις τραπεζικές εγγυήσεις και την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε να υπογράψουν τις συμφωνίες και να ξεκινήσουν διαδικασίες προετοιμασίας, με την εξασφάλιση μεταξύ άλλων των προβλεπόμενων νέων λεωφορείων.

Η κοινοπραξία MLKP από την πλευρά της, ανακοίνωσε χθες ότι θα προσβάλει έφεση κατά των αποφάσεων για την Αμμόχωστο και τα υπεραστικά. «Προφανώς δεν υπάρχει δικαιολογία για την απόρριψη από την Επιτροπή του Συμβουλίου Προσφορών της καλύτερης προσφοράς για μια ποιοτική υπηρεσία δημόσιων μεταφορών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της στην οποία προσθέτει ότι το ίδιο Συμβούλιο προσφορών την έκρινε έγκυρη αναθέτοντάς τις συμβάσεις για Λευκωσία και Λάρνακα.

Όπως προστίθεται, οι προσφορές της κοινοπραξίας ήταν κατά €35 εκατ. πιο χαμηλές και ότι υλοποίησε με επιτυχία τις δύο συμβάσεις (Λευκωσία και Λάρνακα) που ανέλαβε τον Ιούλιο.

Στην ανακοίνωση της MLKP απάντησε με δική της ανακοίνωση η Συντονιστική των εταιρειών λεωφορείων ΕΜΕΛ, ΟΣΕΑ, ΟΣΥΠΑ, Ζήνων και Intercity, υποδεικνύουν ότι στην Κύπρο, οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι σεβαστές. Επίσης, όπως σχολιάζεται, στην περίπτωση των υπεραστικών λεωφορείων η κοινοπραξία ζήτησε €29,7εκατ. σε δεκαετή σύμβαση έναντι €32,2 της Intercity, όμως η προσφορά της κοινοπραξίας, προέβλεπε 18 λιγότερα λεωφορεία και κάθετη μείωση στους μισθούς των εργαζομένων.

Send this to a friend