Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Παιδιά δημοτικού εκπαιδεύονται σε πρώτες βοήθειες
Παιδιά δημοτικού εκπαιδεύονται σε πρώτες βοήθειες

Παιδιά δημοτικού εκπαιδεύονται σε πρώτες βοήθειες

Ανθρώπινες ζωές χάνονται καθημερινά, επειδή δεν υπάρχουν κοντά στα επεισόδια κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα για να παράσχουν Πρώτες Βοήθειες ή να θέσουν σε λειτουργία έναν από τους απινιδωτές που αυξάνονται –ευτυχώς– και πληθύνονται σαν τα μανιτάρια σε χώρους όπου υπάρχει αυξημένη παρουσία ατόμων, όπως σε υπεραγορές, τράπεζες κ.ά.

Πρώτες Βοήθειες καλούνται συνήθως να προσφέρουν κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα που κατέχουν μάλιστα και σχετικά πιστοποιητικά, όμως στη δύσκολη στιγμή, χείρα βοηθείας μπορούν να δώσουν ακόμη και παιδιά, αφού τύχουν της ανάλογης εκπαίδευσης.

Στο εξωτερικό, μαθήματα πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή, προσφέρονται σε παιδιά εδώ και χρόνια, όμως κάτι τέτοιο, ήταν έως και σήμερα «όνειρο θερινής νυκτός» για το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Από φέτος όμως, ευτυχώς τα σχετικά δεδομένα αλλάζουν, χάρις στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ομάδα εγκεκριμένων και πιστοποιημένων από το κράτος εκπαιδευτών πρώτων βοηθειών, ετοίμασαν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών Δ, Ε και Στ τάξης δημοτικού, για το οποίο ήδη επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον ιδιωτικά σχολεία, αλλά και γονείς.

Το πρόγραμμα ετοίμασε η εταιρεία G. B. POWER LIFE SAVERS LTD που από το 2013, ειδικεύεται σε εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών και εξειδικευμένων πρώτων βοηθειών, χειρισμού αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, καθώς επίσης και ναυαγοσωστικής.

Για την πιο εύκολη εκπαίδευση των παιδιών, η εταιρεία δημιούργησε τον φανταστικό χαρακτήρα «μικρός Pοwer» που μέσα από τις σελίδες ειδικού βιβλίου που ετοιμάστηκε, κατευθύνει τα παιδιά στις ενέργειες που θα πρέπει να προβούν, όταν αντιληφθούν ότι κάποιο άτομο κινδυνεύει.

Οι εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών σε παιδιά, όπως λέει ο διευθυντής της εταιρείας Ανδρέας Πεμπέτσιος, είναι όλοι επαγγελματίες Υγείας (Νοσηλευτές, Paramedics) εν ενεργεία και όλοι είναι κάτοχοι του διπλώματος εκπαιδευτή επιπέδου 5 της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού. Κάποιοι από αυτούς επίσης κατέχουν Masters και PhD’s σε θέματα Υγείας.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 100 μόλις λεπτών και το κόστος συμμετοχής σε αυτό καθορίστηκε στα €35. Σε κάθε παιδί που συμμετέχει σε αυτό, δίνεται το βιβλίο με τον Μικρό Power που είναι πλούσια εικονογραφημένο, με ISBN, stickers, και ένα πιστοποιητικό συμμετοχής του παιδιού στο πρόγραμμα το οποίο συμπληρώνεται από τον κηδεμόνα του παιδιού.

Send this to a friend