Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών πάει στο πρώην λεπροκομείο
Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών πάει στο πρώην λεπροκομείο

Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών πάει στο πρώην λεπροκομείο

Οριστική είναι η απόφαση για στέγαση του Περιβαλλοντικού Κέντρου των Αλυκών Λάρνακας στο χώρο του πρώην λεπροκομείου, επί της λεωφόρου Φανερωμένης.

Η οριστικοποίηση της απόφασης έγινε σε συνάντηση του Δήμου Λάρνακας με τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Δασών (είναι ιδιοκτήτης του χώρου), έπειτα από το ναυάγιο της προσπάθειας για δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στον ίδιο χώρο.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας ήταν ώριμο έργο από το 2009, μ’ έτοιμα κατασκευαστικά σχέδια και όρους προσφορών, ωστόσο παρέμεινε στις ελληνικές καλένδες για οικονομικούς λόγους.

Το οικονομικό ζήτημα έχει πλέον λυθεί μ’ ευρωπαϊκό κονδύλι, μέσω του προγράμματος Διαχείρισης Περιοχών Natura 2000 που χρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά, Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της περιόδου 2014 – 2020, με διαθέσιμο προϋπολογισμό μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής όπου θα γίνεται η είσοδος, η έκδοση εισιτηρίων και η υποδοχή των επισκεπτών.

Προβλέπονται, επίσης, αίθουσα προβολών και διαλέξεων, αίθουσες εκθεμάτων, αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αποθηκευτικοί χώροι, οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής για προσωπικό και κοινό και η κουζίνα μαζί με άλλους λειτουργικούς χώρους.

Αντιπυρική προστασία

Σε μια άλλη εξέλιξη, ξεκίνησαν τα έργα αντιπυρικής προστασίας των αλυκών Λάρνακας, μέτρα που αποφασίστηκαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Μαῒου.

Τα έργα αποσκοπούν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον προστατευόμενο χώρο.

Πιο συγκεκριμένα γίνεται διαπλάτυνση του μονοπατιού της φύσης, μ’ επέκταση κατά τρία μέτρα πλάτους προς την πλευρά της αλυκής, από το ύψος του τέρματος της οδού Χριστόφορου Σάββα μέχρι το ύψος της οδού Χλόης, συνολικού μήκους περίπου 1.800μ. Κοντά στην οδό Χριστόφορου Σάββα θα δημιουργηθεί πλάτωμα, ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να κάνουν επαναστροφή.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν, επίσης, καθαρισμό και κόψιμο καλαμιώνων και ακακιών όπου χρειάζεται.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Τμ. Περιβάλλοντος και το Δήμο Λάρνακας και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες.

 

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend