Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τα αγάλματα της Λάρνακας απέκτησαν φωνή (ενημέρωση από τον Δήμο)
Τα αγάλματα της Λάρνακας απέκτησαν φωνή (ενημέρωση από τον Δήμο)

Τα αγάλματα της Λάρνακας απέκτησαν φωνή (ενημέρωση από τον Δήμο)

Παρουσιάστηκε σήμερα η καινοτόμος εφαρμογή με την ονομασία “Larnaka Storytelling Statues”, μέσω της οποίας ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τη ιστορία σημαινουσών προσωπικοτήτων ή συμβόλων του παρελθόντος. H εν λόγω διαδραστική εφαρμογή αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και στηρίχθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Δήμο Λάρνακας.

Σε πρώτη φάση, σε πέντε αγάλματα της πόλης τοποθετήθηκαν πινακίδες με κωδικούς ταχείας απόκρισης (QR – Quick Response Code). Ο επισκέπτης, σαρώνοντας τον κωδικό με το κινητό του τηλέφωνο και έχοντας συνδεθεί με το διαδίκτυο, θα δέχεται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο θα διηγείται τη συναρπαστική ιστορία του και πώς αυτή συνδέεται με την πόλη της Λάρνακας.

Μέσα από αυτή τη μοναδική εμπειρία ο επισκέπτης θα ακούσει τον Ζήνωνα τον Κιτιέα να μιλά για τις φιλοσοφικές του αξίες, τον Μιχαήλ Κάσιαλο να εξηγεί γιατί άρχισε να ζωγραφίζει στα 70 του χρόνια και τον Απολλώνιο τον Κιτιέα του οποίου η ιστορία δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, παρόλο που υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους γιατρούς της αρχαιότητας. Από τα ομιλούντα αγάλματα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Στρατηγός Κίμωνας, ο θρύλος του οποίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη Λάρνακα.

Ανάμεσα στις ιστορικές αυτές φιγούρες βρίσκεται και το άγαλμα του Λέοντα της Βενετίας, το οποίο αποκαλύπτει τη στενή σύνδεση που υπήρχε μεταξύ της Λάρνακας και της Βενετίας.

Στα πλαίσια της παρουσίασης ανακοινώθηκε η επέκταση του θεσμού και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο αναφέρθηκε ότι θα συμπεριληφθούν και σημεία αναφοράς στην επαρχία.

Συνεπώς, στην επόμενη φάση του έργου περιλαμβάνονται γλυπτά και αγάλματα που βρίσκονται στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης όπως είναι ο ναός του Αγίου Λαζάρου, το Μουσείο Πιερίδη, το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, και το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας. Θα ενταχθεί επίσης το Μνημείο Αρμενίων, το άγαλμα του Μακαρίου, το άγαλμα Ειρήνης στο Δημοτικό Κήπο και το γλυπτό αφιερωμένο στη Σοφή Σιαμπόν. Επιπρόσθετα, σε συντονισμό και με την Hermes, θα περιληφθεί και συγκεκριμένο γλυπτό στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακούσουν την ιστορία κάνοντας μια περιήγηση στη Λάρνακα ή εναλλακτικά μέσω της ιστοσελίδας https://larnakaregion.com/page/storytelling-statues

Η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο από κινητό τηλέφωνο ή tablet.

Σύντομο βίντεο έχει αναρτηθεί και στο YouTube: https://youtu.be/EayLGWRb9f8
Το βίντεο είναι μια παραγωγή της εταιρίας Content Hub
Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες προς το ξενοδοχείο Sun Hall για τη φιλοξενία.

Send this to a friend