Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Οδηγίες στους γονείς και καθημερινός έλεγχος παιδιών
Οδηγίες στους γονείς και καθημερινός έλεγχος παιδιών

Οδηγίες στους γονείς και καθημερινός έλεγχος παιδιών

Οι ίδιοι οι γονείς θα ελέγχουν τα παιδιά τους πριν αυτά μεταβούν κάθε πρωί στο σχολείο τους για μάθημα, ενώ σε κάθε σχολική μονάδα θα συσταθεί ομάδα «παρατηρητήριο», η οποία θα έχει την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγείας. Η Ομάδα αυτή θα πλαισιώνει τη Διεύθυνση του κάθε σχολείου και θα συνδράμει στην προσπάθεια για πιστή εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στη Μέση Εκπαίδευση, δηλαδή σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, στο «παρατηρητήριο» θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των μαθητών.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος βασίστηκε στις υποδείξεις της Ειδικής Επιδημιολογικής Επιτροπής, περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ή να ακολουθούνται προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Εκπαίδευση.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται στην Εκπαίδευση βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας από τους επιστήμονες και με την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσει σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων στο διευθυντικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων.

Στην όλη προσπάθεα για αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού στα σχολεία θα συμμετέχουν και οι ίδιοι οι γονείς, καθώς όπως προγραμματίζεται, στη βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα εκδοθεί και θα διανεμηθεί σε όλους τους γονείς ειδικό ενημερωτικό έντυπο «υγειονομικής προστασίας». Στο έντυπο αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και συγκεκριμένες καθημερινές οδηγίες (στη μορφή ερωτημάτων) για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των παιδιών.

Περαιτέρω και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος παρουσιάστηκε από τον υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή, «κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου λειτουργίας των σχολείων, με την προβλεπόμενη ενισχυτική διδασκαλία, θα γίνει και η απαραίτητη ενημέρωση των μαθητών/τριών από τους εκπαιδευτικούς για τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και τους κανόνες που θα ισχύουν στη φετινή σχολική χρονιά στα σχολεία» και παράλληλα, στο Υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσουν δυο ειδικές συμβουλευτικές τηλεφωνικές υπηρεσίες. Η πρώτη θα αφορά γονείς και κηδεμόνες και η δεύτερη τους εκπαιδευτικούς και σκοπός της λειτουργίας τους θα είναι η σωστή και άμεση παροχή στήριξης τόσο στα σχολεία όσο και στο σπίτι των παιδιών για τα θέματα που αφορούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Πέραν αυτών των δράσεων:

Τα σχολεία εφοδιάζονται με επαρκείς ποσότητες αντισηπτικού διαλύματος και με ειδικές ενδείξεις σήμανσης χώρων.

Θα υπάρχουν στα σχολεία θερμόμετρα και θα γίνεται καθημερινά δειγματοληπτική θερμομέτρηση (μια τάξη κάθε μέρα).

Θα προβλέπεται ειδικός χώρος για την προσωρινή παραμονή περιπτώσεων που θα διαγνωστούν ως ύποπτα περιστατικά ή προσώπων που θα παρουσιάσουν συμπτώματα.

Αναλόγως της διαρρύθμισής του, θα γίνει σε κάθε σχολείο χωροθέτηση των εξωτερικών χώρων προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Θα διαμορφωθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα κατά τρόπο που να διαφοροποιούνται τα διαλείμματα ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών/τριών που θα βρίσκονται ταυτόχρονα στους εξωτερικούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά τα κυλικεία, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι «θα μπορούν να λειτουργήσουν, αποκλειόμενης ωστόσο της επί τόπου επεξεργασίας τροφίμων». Δηλαδή, «τα σάντουιτς θα είναι έτοιμα σε περιτύλιγμα».

Χιλιάδες δειγματοληψίες

Προγραμματίζεται, επίσης, η διενέργεια μεγάλου αριθμού μοριακών διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό. Προτεραιότητα θα δοθεί στα πλέον εκτεθειμένα πρόσωπα μέσα στα σχολεία, στους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, 2.300 ελέγχοι θα αφορούν τις διευθυντικές ομάδες και 1.100 ελέγχοι τους εκπαιδευτικούς πέραν των 60 ετών. Γύρω στις 2.000 τεστ θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς και τους συνοδούς της Ειδικής Εκπαίδευσης, ενώ σε 3.000 ελέγχους θα υποβληθούν τα μέλη του προσωπικού καθαριότητας και του γραμματειακού προσωπικού των σχολείων.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα επεκταθούν και στον μαθητικό πληθυσμό με 4.000-5.000 τεστ να προγραμματίζονται για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης (πλέον 2.000 για την ιδιωτική εκπαίδευση). Συνολικά δηλαδή και σε ό,τι αφορά τα Σχολεία, αφού ακόμα δεν έχει γίνει προγραμματισμός για τα Πανεπιστήμια και τις Ανώτερες Σχολές, προγραμματίζεται η διενέργεια 16.000 εργαστηριακών εξετάσεων.

Οδηγίες στους γονείς για την ορθή χρήση της μάσκας

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το μεσημέρι της Παρασκευής και ύστερα από την απόφαση της Κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές, περιλαμβανομένων των μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης δεν φαίνεται να αλλάζουν, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ανεξαρτήτως του τι έχει ήδη λεχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο προγραμματισμός προνοεί ότι:

Στα σχολεία επιβάλλεται η μάσκα για ενήλικες, επομένως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φέρουν μάσκα.

Για τους μαθητές/τριες η χρήση μάσκας επίσης θα είναι υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και η απόφαση αυτή λήφθηκε στη βάση του Διατάγματος του υπουργού Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ παγκυπρίως και επιβάλλει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους στον γενικό πληθυσμό από 6 ετών και άνω.

Σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και ρούχινες μάσκες πολλαπλής χρήσης, πέραν από τις απλές χειρουργικές μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

«Στη βάση αυτής της διευθέτησης οι ατομικές μάσκες θα είναι ευθύνη των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, ενώ στα σχολεία θα διατηρείται ένα απόθεμα από μάσκες για χρήση σε ιδιαίτερες περιπτώσεις».

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας αναμένει ότι ενδεχομένως να εξασφαλιστεί αριθμός μασκών πολλαπλής χρήσης οι οποίες και θα διατεθούν, εάν καταστεί εφικτό στους μαθητές, μέσα από τη διαδικασία των δωρεών.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι και η ειδική επιστημονική επιτροπή ετοιμάζει εγχειρίδιο με οδηγίες προς τους γονείς για σωστή χρήση αλλά και διαχείριση της μάσκας από τα παιδιά, αλλά και για τη διαχείριση των μασκών πολλαπλής χρήσης οι οποίες θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης για να παραμένουν ασφαλείς για τους μαθητές που τις χρησιμοποιούν.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend