Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τα νέα κρούσματα φρενάρουν φεστιβάλ και πανηγύρια
Τα νέα κρούσματα φρενάρουν φεστιβάλ και πανηγύρια

Τα νέα κρούσματα φρενάρουν φεστιβάλ και πανηγύρια

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε χθες στην Κύπρο ενώ προστέθηκε άλλος ένας άνθρωπος στη λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού αφού απεβίωσε 77χρονος του οποίου ο θάνατος αποδίδεται στον Covid-19. Ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας έδωσε 25 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με το Υπουργείο Υγείας να εκφράζει εκ νέου τις έντονες ανησυχίες του για τη μη τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης από τους πολίτες γενικά και από τους νέους ειδικότερα.

Την ίδια ώρα, και όπως όλα δείχνουν, η διοργάνωση πανηγύρεων και φεστιβάλ πρέπει να θεωρείται αδύνατη για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα, καθώς τόσο η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου όσο και τα δεδομένα όπως αυτά καταγράφονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, δεν επιτρέπουν αυτού του είδους τις συναθροίσεις.

Αντιθέτως ωστόσο και ενόψει Δεκαπενταυγούστου, το Υπουργείο Υγείας ύστερα και από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου με τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, ανακοίνωσε ότι στην επαρχία Λεμεσού αίρεται ο περιορισμός των 10 ατόμων ανά συνάθροιση και ο επιτρεπόμενος αριθμός θα αυξηθεί με την έκδοση Διατάγματος (κατά πάσα πιθανότητα σήμερα) στα 50 άτομα.

 

 

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εξ αποστάσεως σύσκεψης του υπουργού Υγείας με τους επιστήμονες, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε πρόσφατη έκθεση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην προχωρήσουν σε χαλαρώσεις που να επιτρέπουν τις μαζικές συναθροίσεις (πανήγυρεις, φεστιβάλ ή άλλες εκδηλώσεις που συνεπάγονται συνωστισμό) αφού κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε και ενώ στο παρελθόν κάποιοι από τους επιστήμονες είχαν εκφράσει δημόσια την άποψη ότι η επιδημιολογική εικόνα του νησιού ενδεχομένως να επέτρεπε αυτού του είδους τις χαλαρώσεις, κατά τη χθεσινή συζήτηση τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής φάνηκε να συμμερίζονται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Ως εκ τούτου και παρά το ότι αποφασίστηκε ότι η συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις, τα δεδομένα μάλλον οδηγούν σε περαιτέρω επέκταση της ισχύος των σχετικών περιορισμών.

Επίσημα στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεδιάσκεψη το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς προκαλεί την έντονη ανησυχία της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα κράτη-μέλη». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν μεγάλη προσοχή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων καλεί τα κράτη να αποφεύγουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αθρόα συγκέντρωση ατόμων, που καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος».

Κατά την τηλεδιάσκεψη, υπουργός Υγείας και επιστήμονες ανέλυσαν επίσης τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα και προχώρησαν στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα και παρά το γεγονός ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι αρκετά για να δώσουν σαφή εικόνα της κατάστασης, τα δεδομένα επιτρέπουν κάποιες χαλαρώσεις στην επαρχία της Λεμεσού στην οποία από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόζονται αυστηρότεροι περιορισμοί.

Ως εκ τούτου με την έκδοση και δημοσιοποίηση νέου Διατάγματος από τον υπουργό Υγείας στη Λεμεσό:

O μέγιστος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων (εξαιρουμένων των χώρων εστίασης) θα αυξηθεί από 10 άτομα σε 50 άτομα. Το μέτρο θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα την ερχόμενη βδομάδα.
Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που αφορούν περιορισμό στον μέγιστο αριθμό ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.
Περαιτέρω αποφασίστηκε ότι όλα τα υπόλοιπα μέτρα που εφαρμόζονται σε παγκύπρια βάση από την 1η Αυγούστου (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους), παραμένουν σε ισχύ.

Προετοιμασία και επικαιροποίηση πρωτοκόλλων ενόψει φθινοπώρου

Επιπρόσθετα, στην τηλεδιάσκεψη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «έγινε εκτενής συζήτηση για την επικαιροποίηση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και την ετοιμασία νέων όπου κι εφόσον χρειάζεται, και δόθηκαν οδηγίες από τον υπουργό Υγείας για να ετοιμαστεί οδικός χάρτης, με στόχο να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία ενόψει του φθινοπώρου».

Παράλληλα τονίστηκε «η ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών ως προς τα μέτρα και την καλλιέργεια κουλτούρας σωστής συμπεριφοράς, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός και χαλάρωση, αφού ο δρόμος είναι μακρύς και μέχρι την εξεύρεση εμβολίου, η καθημερινότητά μας θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί στα υφιστάμενα δεδομένα».

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε και το θέμα της εμφάνισης αυξημένου αριθμού κρουσμάτων ανάμεσα στους νέους, «οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και έχουν εντονότερη κοινωνική δραστηριότητα, με κίνδυνο να διασπείρουν εν αγνοία τους τον ιό στην κοινότητα».

Το Υπουργείο Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή απηύθυναν μάλιστα εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες, και κυρίως τους νέους, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε χώρους μαζικών συναθροίσεων και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Πηγή: Philenews

Send this to a friend