Ασθενείς ταλαιπωρούνται αλλά και υποχρεώνονται να καταβάλλουν μια ή και δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό που απαιτείται για να υποβληθούν σε έλεγχο για τον κορωνοϊό, προκειμένου να καταφέρουν να μπουν στο ιατρείο του γιατρού τους και να εξυπηρετηθούν.
Αυτό επειδή κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια αποφάσισαν αυτόβουλα, ότι για να επιτραπεί η είσοδος σε οποιονδήποτε ασθενή στις εγκαταστάσεις τους, πρέπει ο ασθενής να παρουσιάσει πρώτα πιστοποιητικό με αρνητική ένδειξη στον ιό. Ως αποτέλεσμα, πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης από το γιατρό τους να έχουν ήδη καταβάλει μερικές εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη τους αφού το σχετικό πιστοποιητικό έχει ισχύ μόνο για 72 ώρες.
Σχετικές καταγγελίες έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στον «Φ» ενώ δεκάδες παράπονα δέχθηκε και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου η οποία απέστειλε από την περασμένη εβδομάδα επιστολή τόσο προς τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου όσο και προς τη διοίκηση και διεύθυνση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αφού κάποια από τα νοσηλευτήρια που εφαρμόζουν αυτόβουλα τη συγκεκριμένη πολιτική ανήκουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας η οποία είχε προγραμματισμένο ραντεβού σε ειδικό γιατρό στις 6 Αυγούστου και δύο ημέρες ενωρίτερα δέχθηκε τηλεφώνημα από την ιδιαιτέρα του γιατρού η οποία την ενημέρωσε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό. Της υπέδειξε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο τεστ διενεργείται και από το ίδιο το νοσηλευτήριο. Όταν η γυναίκα αντέδρασε και ζήτησε να μην καταβάλει τα έξοδα στο νοσοκομείο, η απάντηση που πήρε ήταν βεβαίως αρνητική.
Δεύτερος ασθενής όταν ενημερώθηκε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό το έπραξε αδιαμαρτύρητα καταβάλλοντας το αντίτιμο. Ωστόσο, ο γιατρός του, ζήτησε να τον ξαναδεί σε μια εβδομάδα υποδεικνύοντάς του ότι έπρεπε να επαναλάβει τον έλεγχο για κορωνοϊό αφού το πιστοποιητικό που κατείχε δεν θα τον κάλυπτε και για την επόμενη επίσκεψη. Ο ασθενής αντέδρασε, όπως ήταν φυσικό αφού και για τη δεύτερη εξέταση θα κατέβαλε και πάλι από την τσέπη του το απαραίτητο ποσό.
Σε τρίτη περίπτωση, ασθενής που αποτάθηκε στην ΟΣΑΚ υπέβαλε το ίδιο παράπονο ενημερώνοντας παράλληλα ότι απευθύνθηκε στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να ενημερωθεί εάν το ΓεΣΥ καλύπτει την εν λόγω εξέταση. Η απάντηση βεβαίως που πήρε ήταν αρνητική αφού ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε ο ΟΑΥ αλλά ούτε και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται, καθ’ υπόδειξη των αρμοδίων Αρχών δεν απαιτούν την υποβολή ασθενών σε εξέταση για τον κορωνοϊό για απλή επίσκεψη σε ιατρείο. Υποχρεωτικά σε εξέταση υποβάλλονται ασθενείς οι οποίοι θα εισαχθούν για νοσηλεία ή για χειρουργική επέμβαση στα νοσηλευτήρια.
Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας ανέφερε ότι «τα παράπονα που φθάνουν κοντά μας είναι πολλά και αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί». Η πρακτική αυτή, όπως εξήγησε, «δεν ακολουθείται μόνο για επίσκεψη ασθενούς σε ιατρείο αλλά, σύμφωνα με τα παράπονα που φθάνουν κοντά μας επηρεάζει και ασθενείς οι οποίοι προσέρχονται στα συγκεκριμένα νοσοκομεία είτε για να υποβληθούν σε κάποια ακτινοδιαγνωστική εξέταση είτε για να υποβληθούν σε αναλύσεις ή ακόμα και όταν επισκέπτονται τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών».
Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού με γιατρό, «έφθασαν κοντά μας παράπονα από πολίτες οι οποίοι λόγω του προβλήματός τους χρειάστηκε να επισκεφθούν δύο φορές το γιατρό τους σε διάστημα μιας εβδομάδας και τους ζητήθηκε να πληρώσουν για να υποβληθούν σε έλεγχο για κορωνοϊό και τις δύο φορές και μάλιστα τους είχε υποδειχθεί ότι το τεστ διενεργείται από το ίδιο το νοσηλευτήριο».
«Είναι απαράδεκτο», είπε ο κ. Κουλούμας, «να εφαρμόζεται αυτή η πρακτική με την οποία ως ΟΣΑΚ διαφωνούμε πλήρως. Δεν μπορεί να επωμίζεται ο ίδιος ο ασθενής το κόστος για ένα τεστ στο οποίο υποχρεώνεται να υποβληθεί επειδή το αποφάσισε η διεύθυνση των νοσηλευτηρίων χωρίς αυτό να απαιτείται από τις αρμόδιες Αρχές». «Από εκεί και πέρα, η πρακτική αυτή θέτει σοβαρό εμπόδιο στην πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας που είναι ενταγμένες στο ΓεΣΥ και προάγει την ανισότητα και τη διάκριση μεταξύ των ασθενών», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ και κατέληξε λέγοντας ότι «έχουμε ζητήσει την παρέμβαση τόσο του υπουργού Υγείας όσο και του ΟΑΥ ώστε να διασφαλιστεί σε όλα τα νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιούχων του ΓεΣΥ στις υπηρεσίες του Συστήματος».
Ο «Φ», επικοινώνησε με κάποια από τα συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θέτοντας ενώπιόν τους τα παράπονα των ασθενών. Τα νοσηλευτήρια επικαλέστηκαν λόγους δημόσιας υγείας αλλά και ασφάλειας των ασθενών και των εργαζομένων τους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι από την εν λόγω πρακτική καταγράφουν ήδη απώλειες στα έσοδά τους αφού αρκετοί πολίτες αρνούνται να υποβληθούν σε έλεγχο για κορωνοϊό και ακυρώνουν τα ραντεβού τους.
Απελπισμένοι οι κάτοικοι της ελεύθερης Αμμοχώστου
Δεκάδες παράπονα φθάνουν στην ΟΣΑΚ και από τους κατοίκους της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αφού λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού το Γενικό Νοσοκομείο Παραλιμνίου λειτουργεί ως «νοσοκομείο αναφοράς» με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας τις οποίες χρειάζονται.
Όπως εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ό, τι αφορά τις εγκύους οι οποίες παρά τη θέλησή τους και ύστερα από ειδικές ρυθμίσεις παραπέμπονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ, τα οποία λειτουργούν στην περιοχή τους».
«Οι γυναίκες οι οποίες εγκυμονούν, νιώθουν αγανάκτηση αφού ούτε ο αριθμός γυναικολόγων της περιοχής είναι ικανοποιητικός για να τις εξυπηρετεί άμεσα αλλά το σημαντικότερο το οποίο θέτουν είναι το γεγονός ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της περιοχής, σίγουρα δεν έχουν τον εξοπλισμό ο οποίος εξασφαλίζει το αίσθημα της ασφάλειας σε μια μέλλουσα μητέρα (θερμοκοιτίδες, αναπνευστήρες για βρέφη κ.λπ.)», ανέφερε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών.
Και για αυτή την περίπτωση, είπε ο κ. Κουλούμας, «ως ΟΣΑΚ έχουμε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον υπουργό Υγείας αλλά και στη διεύθυνση και διοίκηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αφού ναι μεν θεωρούμε ότι ορθώς λήφθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία αλλά από την άλλη, θα πρέπει να διασφαλιστεί και η χωρίς εμπόδια πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής σε υπηρεσίες υγείας από το κρατικό νοσηλευτήριο της Επαρχίας Αμμοχώστου».
Η Ομοσπονδία, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «όπως έπραξε και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των αυστηρότερων μέτρων για τον κορωνοϊό έτσι πράττει και τώρα. Επιμένουμε ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά από την άλλη πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται υπηρεσίες υγείας και για άλλους λόγους και όχι μόνο για τον κορωνοϊό».
Πηγή: Φιλελεύθερος