Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μας έπιασαν στον ύπνο και πάλι οι εμπρηστές δασών
Μας έπιασαν στον ύπνο και πάλι οι εμπρηστές δασών

Μας έπιασαν στον ύπνο και πάλι οι εμπρηστές δασών

Οι εμπρηστές έπιασαν για μια ακόμη φορά στον ύπνο τις αρμόδιες Αρχές –Αστυνομία, Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία– και αφού έδρασαν ανενόχλητοι και σχεδόν απαρατήρητοι, κατάφεραν να παραδώσουν στις φλόγες μεγάλες εκτάσεις από τα λιγοστά δάση του τόπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στάχτες και αποκαΐδια άφησαν πίσω τους οι πολλές πυρκαγιές που ξέσπασαν η μια μετά την άλλη και έθεσαν σε κινητοποίηση μεγάλο αριθμό ομάδων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, προκειμένου –αν μη τι άλλο– να μη θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών και καταστροφή σπιτιών ή και ολόκληρων χωριών.

Για μια ακόμη φορά, οι αρμόδιες κρατικές Αρχές, κάνουν λόγο για δράση εμπρηστών, όμως μέχρι και χθες δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε σύλληψή τους.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου αποδίδει τους εμπρησμούς σε «κοινωνικό φαινόμενο» το οποίο πρέπει επιτέλους να προβληματίσει σοβαρά και να ληφθούν αποφάσεις για πάταξη του. Όπως δήλωσε στο «Φ», δεν αποκλείεται οι πυρκαγιές να είναι το αποτέλεσμα δράσης πρώην εποχικών δασοπυροσβεστών που είναι δυσαρεστημένοι για τη μη πρόσληψή τους φέτος αλλά και σε διαφορές γεωργών, κτηνοτρόφων ή και κυνηγών που αντί να προσπαθήσουν να τις επιλύσουν νόμιμα και με ειρηνικό τρόπο, καταφεύγουν σε εμπρησμούς, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο εκδικούνται.

«Η Αστυνομία πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να εντοπίσει και να συλλάβει τους εμπρηστές, για να τιμωρηθούν παραδειγματικά», τόνισε.

Η Αστυνομία πάλι, από την πλευρά της και υπό την πίεση των αντιδράσεων που προκάλεσε η μη σύλληψη εμπρηστών, ανακοίνωσε ότι αξιολόγησε διάφορες σχετικές πληροφορίες που όμως δεν οδήγησαν σε συλλήψεις. Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει, συνεχίζει τις προσπάθειες της και καλεί τους πολίτες να της δώσουν πληροφορίες που πιθανότατα κατέχουν.

Ο Ανδρέας Κεττής εξάλλου, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας στον «Φ» είπε ότι το κυνήγι των εμπρηστών είναι δουλειά της Αστυνομίας. «Είμαστε μια κλειστή κοινωνία και σίγουρα κάποιοι κατέχουν πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν σε συλλήψεις. Καλούμε αυτούς τους πολίτες, εάν δεν θέλουν να βλέπουν πυρκαγιές στα δάση μας, να μιλήσουν» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, είπε ότι προωθείται αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία, ώστε όσοι καταδικάζονται για εμπρησμό σε δάσος να αντιμετωπίζουν την ποινή των ισόβιων δεσμών.

«Καλούμε τους πολίτες να δώσουν πληροφορίες ώστε να συλληφθούν οι εμπρηστές, διότι χωρίς τη βοήθειά τους δύσκολα θα έχουμε συλλήψεις» κατέληξε.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend