Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Κωστρίκης: Ο δείκτης αναπαραγωγής είναι 1,6 μέχρι 2
Κωστρίκης: Ο δείκτης αναπαραγωγής είναι 1,6 μέχρι 2

Κωστρίκης: Ο δείκτης αναπαραγωγής είναι 1,6 μέχρι 2

«Ο δείκτης αναπαραγωγής σήμερα είναι 1,6 μέχρι 2. Στόχος είναι αυτός ο δέικτης να έρθει κάτω από το 1», ανέφερε ο Δρ. Κωστρίκης σε δημιοσιογραφική διάσκεψη μελών της Επιστημονικής Ομάδας η οποία νωρίτερα είχαν συνάντηση με τον Υπ. Υγείας για να ανασκοπήσουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό. Πιθανή επέκταση των μέτρων και σε άλλες περιοχές (πέραν της Λεμεσού) θα κριθεί σε την επόμενη βδομάδα και εφόσον αξιολογηθούν τα νέα αποτελέσματα των ελέγχων.

Οι αναφορές Δρ. Κωστρίκη: Καλό μεσημέρι, είμαστε εδώ για να σας αναφέρουμε κάποια θέματα που θίχτηκαν στην πρωινή σύσκεψη και να υπενθυμίσουμε κάποια μέτρα που πρέπει να λαμβάνει το κοινό. Κατ’ αρχήν ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ήδη ξεκίνησε ένας μεγάλος δειγματοληπτικός έλεγχος με 10.000 δείγματα. Αυτοί οι έλεγχοι είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί λαμβάνουμε εικόνα για την κατάσταση σε όλες τις πόλεις. Η αναλογία των εξετάσεων θα είναι βάσει του πληθυσμού της κάθε πόλης. Σε αυτή τη δειγματοληψία θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αναφέρθηκε είναι αυτό των νεαρών ασυμπτωματικών. Το νέο αυτό κύμα που έχουμε στην Κύπρο που είναι μικρότερο από αυτό του Μαρτίου περιλαμβάνει νεαρότερα πρόσωπα. Τα άτομα αυτά συναναστρέφονται με άλλους νεαρούς και γίνεται η διασπορά πιο εύκολη. Ο εντοπισμός τους είναι πιο δύσκολη επειδή είναι ασυμπτωματικοί. Είναι θέμα χρόνου αυτή η ομάδα να μεταφέρει τον ιό σε άλλες ηλικιακές ομάδες και να έχουμε εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Το θέμα που εγείρεται είναι η εισαγωγή κρουσμάτων από τα αεροδρόμια. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχουν γίνει πολλές ενέργειες στο αεροδρόμιο. Έως τώρα 27.000 επιβάτες έχουν εξεταστεί στα δύο αεροδρόμια από πτήσεις κατηγορίας Α και Β. Με αυτό τον τρόπο εντοπίσαμε και κρούσματα από χώρες κατηγορίας Α.

Επίσης η χώρα μας έχει τρεις κατηγορίες και αυτό το καλό σύστημα το αντιγράφουν άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Επομένως δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα όσα γίνονται στα αεροδρόμια.

Κάτι άλλο που θέλω να θίξω είναι ότι δεν μιλάμε για έναν αγώνα δρόμου που θα τελειώσει σύντομα. Βρισκόμαστε σε μαραθώνιο και πρέπει να βρισκόμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση μέχρι να εμβολιαστούμε. Σκοπός μας δεν είναι το lockdown αλλά όλοι πρέπει να ακολουθούν αυτή τη φιλοσοφία. Να περιορίσουμε τις καθημερινές επαφές ώστε σε περίπτωση που υπάρξει ένα κρούσμα να είναι εύκολη η ιχνηλάτηση.

Επίσης ο εφησυχασμός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ο ιός.

Ο δείκτης αναπαραγωγής σήμερα είναι 1,6 μέχρι 2. Στόχος είναι αυτός ο δέικτης να έρθει κάτω από το 1.

Δρ. Ζωή-Πανά: Καλησπέρα σας, εκ μέρους της συμβουλευτικής επιτροπής θα υπενθυμίσουμε κάποια σημαντικά μέτρα:

-Το τελευταίο 15ήμερο έχουμε μεγάλη εγχώρια αναμετάδοση του ιού. Αναμένουμε τον δειγματοληπτικό έλεγχο το επόμενο διάστημα για να έχουμε μία πιο αξιόπιστη εικόνα.

-Μέχρι τότε πρέπει να ακολουθούμε με ευλάβεια τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Υπάρχουν συνολικά 90 πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθούμε.

-Καλά θα ήταν να αποφύγουμε οποιαδήποτε μορφή στιγματισμού. Κάτι τέτοιο δεν θα διευκολύνει τη διαχείριση της αναζωπύρωσης.

-Τα συμπτώματα. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ασυμπτωματικών. Μία σημαντική μερίδα αφορούν άτομα νεαρότερης ηλικίας. Αυτό έχει οδηγήσει να έχουμε αυξημένη μετάδοση του ιού. Φέτος λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε. Αν θέλουμε να τα καταφέρουμε, θερμή παράκληση να προσέξουμε τη συμπεριφορά μας όπου κι αν βρισκόμαστε.

-Τέλος περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου. Αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι θα έχουμε σταθερή εβδομαδιαία συνάντηση και θα σας ανακοινώνουμε τις όποιες αποφάσεις ή συμβουλές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα γίνονται οι τυχαίες δειγματοληψίες, η Δρ. Πανά απάντησε: «Θα βρίσκεται η κινητή μονάδα σε διάφορα σημεία σε διάφορες επαρχίες και δεν θα υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση. Θέλουμε να αποφύγουμε αυτό που έγινε με τις 4.000 τεστ όπου αρκετά άτομα πήγαιναν να εξεταστούν επειδή ήταν επαφές ή είχαν συμπτώματα. Αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε».

Ο κ. Κωστρίκης, απαντώντας σε ερώτηση για τη χρησιμότητα της μάσκας, ανέφερε: «Μαθαίνουμε όσο προχωράει η πανδημία. Πλέον υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα για τις μάσκες. Το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η ενημέρωση για τη χρήση της μάσκας. Η μάσκα θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής μας μέχρι να εμβολιαστούμε».

Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο κ. Κωστρίκης είπε: «Αυτό που αποφασίσαμε είναι να αφήσουμε τον έλεγχο να τρέξει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε για πιθανή επέκταση των μέτρων και σε άλλες περιοχές».

Πηγή: Philenews

Send this to a friend