85% των εταιρειών έχουν μειώσει τα marketing budgets
Μίνι έρευνα στα μέλη του πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Κύπρου, επιχειρώντας να αποτυπώσει μια πρώτη εικόνα των επιπτώσεων της πανδημίας στις εκστρατείες marketing και επικοινωνίας. Ζητούμενο να διαπιστωθεί αν οι εταιρείες μετάθεσαν χρονικά εκστρατείες επικοινωνίας και για πόσο, αν έχουν μειώσει ή αν προτίθενται να μειώσουν τα marketing και τα media budgets, και τέλος να δώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τα πλάνα marketing τη φετινή χρονιά.
Στη μίνι έρευνα απάντησαν 20 εταιρείες, 14 εκ των οποίων ανήκουν στο Top 100 των διαφημιζομένων στην τηλεόραση για το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen (εξαιρώντας ΜΜΕ, ΜΚΟ, κυβερνητικούς φορείς, events και εκθέσεις).
Στην ερώτηση αν έχουν μεταθέσει χρονικά τις διαφημιστικές τους εκστρατείες, 14 εταιρείες απάντησαν θετικά (70%), 7 εταιρείες τις έχουν μεταθέσει για 1-3 μήνες και άλλες 7 τις έχουν μεταθέσει για 3-6 μήνες. Μόνο μια εταιρεία δήλωσε επιπλέον ότι έχει μεταθέσει κάποιες εκστρατείες και για το 2021.
Στην ερώτηση αν έχουν μειώσει ή σκοπεύουν να μειώσουν τα marketing budgets, η συντριπτική πλειοψηφία απαντά θετικά. 17 εταιρείες (85%) έχουν μειώσει ή θα μειώσουν τα marketing budgets. H μέση μείωση ανέρχεται στο 18%. Η διάμεσος είναι επίσης 18. Η χαμηλότερη μείωση που καταγράφεται είναι 5%, η υψηλότερη 50%.
Στην ερώτηση αν έχουν μειώσει ή σκοπεύουν να μειώσουν τα media budgets, 14 εταιρείες απαντούν θετικά (70%). H μέση μείωση ανέρχεται στο 17%. Η διάμεσος είναι 15. Η χαμηλότερη μείωση που καταγράφεται είναι 5% και η υψηλότερη 30%.
Aπό τις 13 εταιρείες που θα μειώσουν και το marketing και το media budget και έχουν δηλώσει % μείωσης, μόνο 8 εταιρείες θα μειώσουν τα δύο αυτά μεγέθη εξίσου. Οι 5 εταιρείες θα μειώσουν ελαφρώς λιγότερο το media budget σε σχέση με το marketing budget.
Τέλος, οι εταιρείες ρωτήθηκαν να δώσουν τους τρεις σημαντικότερους κατά την άποψή τους παράγοντες σχετικά με την αναθεώρηση των πλάνων marketing για τη φετινή χρονιά. Ομαδοποιώντας τις απαντήσεις, προκύπτουν οι εξής ανησυχίες:
15 αναφορές σε θέματα που αφορούν στη γενικότερη πορεία της οικονομίας, με ειδική μνεία στον τουρισμό (π.χ. οικονομικές αντοχές, τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, πως θα συμπεριφερθεί η αγορά μετά τον covid-19, οικονομικό περιβάλλον και ανεργία, μείωση στην απασχόληση-απολύσεις-μειώσεις μισθών κλπ, δραστική μείωση στις τουριστικές αφίξεις, η κατάσταση της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα (τουρισμός/ανεργία), επικείμενη οικονομική κρίση και μείωση εισοδημάτων που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στις πωλήσεις καθώς οι καταναλωτές θα γίνονται πιο ευαίσθητοι σε θέματα τιμών κλπ).
15 αναφορές σε θέματα που αφορούν στη συμπεριφορά, ψυχολογία και αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (π.χ. αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλαγή στη ψυχολογία των καταναλωτών, μείωση αριθμού επισκέψεων και χρόνου παραμονής σε φυσικά καταστήματα, ανασφάλεια των καταναλωτών, θέματα ψυχολογίας ώστε οι καταναλωτές να αισθανθούν ξανά ασφαλείς και σίγουροι, καταναλωτικές απαιτήσεις, τάσεις και συμπεριφορές, αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, μείωση αγοραστικής δύναμης κλπ.)
11 αναφορές σε αποφάσεις και δείκτες που αφορούν στην εταιρεία (π.χ. επιδόσεις πωλήσεων λόγω της πανδημίας ή πιθανής οικονομικής ύφεσης, μείωση στον κύκλο εργασιών που επηρεάζει αντίστοιχα και τους προϋπολογισμούς marketing, η πορεία των πωλήσεων στις κατηγορίες που δραστηριοποιούμαστε, η κερδοφορία της επιχείρησης, η κερδοφορία προϊόντων/υπηρεσιών, μειώσεις εξόδων λόγω της πανδημίας, μάρκες που επηρεάζονται vs μάρκες που δεν επηρεάζονται, αποφάσεις που σχετίζονται με την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας, εστίαση σε sales-driven ενέργειες, αναθεώρηση επιχειρηματικών στόχων, αποτελεσματικότητα ενεργειών, return on investment κλπ.)
6 αναφορές σε αλλαγές που έφερε ή επιτάχυνε η πανδημία, π.χ. διαχωρισμός ΜΜΕ που «καταναλώνονται» on the go έναντι ΜΜΕ που «καταναλώνονται» στο σπίτι, περιορισμός δραστηριοτήτων όπως events λόγω ανησυχιών υγείας και μέτρων για κοινωνική αποστασιοποίηση, διαφοροποιήσεις στην απόδοση των Μέσων – αύξηση στην τελική τιμή αγοράς χρόνου στην τηλεόραση, επιτάχυνση τεχνολογικών αλλαγών, digital transformation και e-commerce, μετατόπιση κονδυλίων από προωηθητικές ενέργειες σε digital activations, κλπ.
Οι περισσότερες απαντήσεις για την έρευνα συγκεντρώθηκαν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουνίου. Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι μόνον 5 ρητές αναφορές καταγράφηκαν σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει επαναφορά και «πισωγύρισμα» της πανδημίας (π.χ. δεύτερο κύμα covid / Lockdown rate, αδυναμία πρόβλεψης – πιθανότητα επιστροφής της πανδημίας, εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, τρέχουσες εξάρσεις της πανδημίας, πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο), γεγονός που ενδεχομένως αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία που υπήρχε λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας ότι τα πράγματα θα επανέρχονταν σύντομα σε μια ομαλότητα – κάτι που όπως φαίνεται και παγκοσμίως δεν ισχύει.
Ο ΣΔΚ θα επαναλάβει τη μίνι έρευνα στο τέλος Σεπτεμβρίου για να καταγράψει τυχόν αλλαγές στις εξελίξεις τη χρονιά αυτή.
Πηγή: Philenews