Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η Κύπρος ετοιμάζει Σχέδιο για την αξιοποίηση του €1,3 δισ.
Η  Κύπρος ετοιμάζει Σχέδιο για την αξιοποίηση του €1,3 δισ.

Η Κύπρος ετοιμάζει Σχέδιο για την αξιοποίηση του €1,3 δισ.

Πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα η Κυβέρνηση για να εκπονήσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα περιγράφει με λεπτομέρεια πώς η Κύπρος θα αξιοποιήσει το €1,3 δισ. που της αναλογεί από τον έκτακτο Μηχανισμό Ανάκαμψης.

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των €2,7 δισ. Το ποσό των €1,45 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο €1,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Στόχος είναι το προσχέδιο να υποβληθεί τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχετική επιστολή έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στους υπουργούς όπου καταγράφει τις προδιαγραφές του σχεδίου και ζητά την άμεση συνεργασία των υπουργείων με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης στην οποία έχει ανατεθεί ο συντονισμός της ετοιμασίας του σχεδίου. Στόχος η άμεση επεξεργασία του περιγράμματος και των βασικών έργων και μέτρων που θα συμπεριληφθούν.

Μια από τις σημαντικές επισημάνσεις του υπουργού είναι ότι θα πρέπει να ενταχθούν ώριμα έργα καθώς οι εκταμιεύσεις των ποσών θα γίνονται εκ των υστέρων βάσεις της επίτευξης στόχων και ορόσημων που θα τεθούν στο σχέδιο.

«Για αυτό είναι πολύ σημαντικό τα έργα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο να είναι ώριμα και υλοποιήσιμα μέχρι το 2026 και με σημαντικό αντίκτυπο και συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων και οροσήμων», σημειώνει ο υπουργός. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει, δημιουργείται ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατή η άντληση χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως κράτος να επιβαρυνθούμε με αυξημένες εισφορές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Oι πόροι του Ταμείου θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, όπως είναι η απασχόληση, οι δεξιότητες, η εκπαίδευση, η έρευνα και καινοτομία, η υγεία, το περιβάλλον, η δημόσια διοίκηση, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η Δικαιοσύνη, η ανταγωνιστικότητα και προκλήσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τον Πρώτο Πυλώνα του Ταμείου Ανάπτυξης, για τη στήριξη των Κ-Μ κατά των επιπτώσεων του κορωνοϊού, γνωστό και ως Recovery and Resilience Facility (RRF), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει 1,433 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,088 δισ. ευρώ σε μορφή δανείων, με το σύνολο να ανέρχεται στα 2,520 δισ. ευρώ.

Για το δεύτερο μέρος του Πρώτου Πυλώνα, το νέο React-EU, που περιγράφεται ως ένα «συμπλήρωμα της πολιτικής συνοχής», η Κομισιόν προτείνει η Κύπρος να λάβει 171 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την αγροτική ανάπτυξη, το ποσό που θα λαμβάνει η ΚΔ παραμένει το ίδιο με την πρόταση Μαΐου 2018, ενώ θα υπάρξει επιπλέον πίστωση 21 εκατ. ευρώ. Στην ενίσχυση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η Κύπρος θα λάβει το ποσό των 158 εκατ. ευρώ.

Πηγή: philenews

Send this to a friend