Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τέσσερις προσφυγικές οικογένειες στη Λάρνακα διαβιώνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης
Τέσσερις προσφυγικές οικογένειες στη Λάρνακα διαβιώνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης

Τέσσερις προσφυγικές οικογένειες στη Λάρνακα διαβιώνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης

Μέσα σε απίστευτες συνθήκες εξαθλίωσης διαβιώνουν εδώ και 45 χρόνια οικογένειες προσφύγων που διαμένουν στην πολυκατοικία αρ. 2, στην οδό Αναξιμάνδρου, που είναι πάροδος της παραλιακής οδού Πιαλέ Πασά, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας.

Το κτήριο ανήκει στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Άρχισε τα κτίζεται το 1974 από τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη του τεμαχίου και μετά την τουρκική εισβολή, η πολυκατοικία απαλλοτριώθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και σ’ αυτήν εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων.

Σήμερα, στην πολυκατοικία διαμένουν τέσσερις προσφυγικές οικογένειες, οι οποίοι ζουν μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, αφού, όπως κατάγγειλαν στην εφημερίδα μας, από το 1975 κι έκτοτε καμία συντήρηση δεν έχει γίνει στο κτήριο της πολυκατοικίας και στα διαμερίσματά τους…

«Όταν εγκατασταθήκαμε εδώ είμαστε μικρά παιδιά. Σήμερα είμαστε συνταξιούχοι, αλλά ακόμα περιμένουμε τους αρμοδίους να έλθουν να μας φτιάξουν τα διαμερίσματά μας», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση μιας αγανακτισμένης ενοίκου, της Ανδρούλλας Αναστασίου, η οποία μας παρουσίασε δύο επιστολές από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, οι οποίες στάλθηκαν, η μια τον Απρίλιο του 2010 και η άλλη τον Μάρτιο του 2017, όπου οι αρμόδιοι του υπό αναφορά τμήματος και του Υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωναν τους ενοίκους πως προχωρούν οι διαδικασίες προκήρυξης προσφορών και ανάθεσης του έργου σ’ εργολάβο για συντήρηση των διαμερισμάτων τους και για γενική αναδόμηση της πολυκατοικίας. «Ακόμα περιμένουμε τα έργα αναδόμησης της πολυκατοικίας μας», μας είπαν με παράπονο οι ένοικοι, οι πλείστοι από τους οποίους είναι συνταξιούχοι και δεν έχουν καν ασανσέρ για ν’ ανεβαίνουν στα διαμερίσματά τους. Ως εκ τούτου, είναι υποχρεωμένοι καθημερινά ν’ ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες. «Μόνο υποσχέσεις έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια. Όποτε πλησιάζουν εκλογές, οι αρμόδιοι και οι βουλευτές έρχονται και μας επισκέπτονται, μοιράζοντας υποσχέσεις. Μπουχτίσαμε από υποσχέσεις. Πράξεις, όμως, δεν έχουμε δει εδώ και 45 χρόνια», μας είπε ένας άλλος ένοικος.

Διαμερίσματα τρώγλες

Η πολυκατοικία βρίσκεται σε άθλια κτηριακή κατάσταση και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι ετοιμόρροπη και απειλεί να καταπλακώσει τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτήν.

Τα διαμερίσματα είναι σε κάκιστη κατάσταση, μυρίζουν… μούχλα, μοιάζουν με τρώγλες και είναι απορίας άξιο πώς άνθρωποι μπορούν να ζουν μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Κλιματιστικά δεν υπάρχουν, ενώ η συγκεκριμένη πολυκατοικία δεν έχει καν συνδεθεί με το αποχετευτικό σύστημα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη γύρω περιοχή. Οι εξωτερικοί χώροι της πολυκατοικίας έχουν γεμίσει αγριόχορτα. «Ποιος θα ξεριζώσει τα αγριόχορτα και θα καθαρίσει τους εξωτερικούς χώρους; Εμείς, οι συνταξιούχοι;», διερωτήθηκε ένας εκ των ενοίκων.

Οι πρόσφυγες που διαμένουν στην πολυκατοικία αρ.2 της οδού Αναξιμάνδρου δεν επιθυμούν να μετακομίσουν σε άλλη πολυκατοικία, σε άλλη περιοχή. Ζητούν από το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα όπως προχωρήσει τάχιστα στα έργα αναδόμησης της πολυκατοικίας τους, προκειμένου να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μέσα σε πιο ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend