Σοβαρή υποστελέχωση, ελλείψεις σε υποδομή, εξοπλισμούς και αναλώσιμα και κυρίως κακή διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία του νοσηλευτηρίου της Λάρνακας από τη Διεύθυνση του νοσοκομείου, καταγγέλλουν δεκατρείς διευθυντές κλινικών και τμημάτων οι οποίοι κάνοντας τη δική τους «επανάσταση» απαιτούν από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών να παρέμβει.
Οι δεκατρείς κλινικάρχες σε επιστολή τους την οποία κοινοποίησαν, μεταξύ άλλων, στον υπουργό Υγείας και τις Συντεχνίες που τους εκπροσωπούν, συγκεκριμενοποιούν τις αναφορές τους και στρέφονται εναντίον συγκεκριμένου μέλους της διευθυντικής ομάδας του νοσηλευτηρίου.
Υποστηρίζουν ότι με τις αποφάσεις και ενέργειες του «προκαλεί συνεχή αιμορραγία στο νοσηλευτήριο» και τονίζουν ότι «απότοκο των συγκεκριμένων ενεργειών είναι η τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε, με συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών αλλά και σε μεγάλη δοκιμασία τους θεράποντες ιατρούς που εργάζονται σε ένα περιβάλλον μη επιστημονικά αποδεκτό».
Αναφέρουν ξεκάθαρα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες θέτουν το νοσοκομείο της Λάρνακας σε δυσμενέστερη θέση από το νοσοκομείο της Αμμοχώστου αφού τα δύο νοσηλευτήρια διοικούνται από την ίδια περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ και εισηγούνται τον διορισμό ξεχωριστών διευθύνσεων.
Οι κλινικάρχες, δηλώνουν παράλληλα ότι πλέον δεν μπορούν να συνεργαστούν με τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου γενικά και με το συγκεκριμένο διευθυντικό στέλεχος ειδικά και ζητούν την άμεση βελτίωση της κατάστασης.
«Αίτημα μας είναι, η αρμόδια Αρχή να προχωρήσει σε εκείνες τις τομές οι οποίες θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, θα βελτιώσουν το κλίμα μεταξύ διοίκησης και προσωπικού και θα αρχίσει να διοικείται το νοσοκομείο Λάρνακας όπως του αρμόζει». Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρουν, «εάν συνεχίσει η υφιστάμενη κατάσταση θα εξακολουθεί να υπάρχει η τριβή και η μη παραγωγική συνεργασία με αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένων και νομικών μέτρων».
Οι 13 διευθυντές των τμημάτων του νοσοκομείου της Λάρνακας, όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην επιστολή τους, πραγματοποίησαν μεταξύ τους συνάντηση και κατέγραψαν τα προβλήματα που, κατά την άποψή τους, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νοσηλευτήριο και ταυτόχρονα κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσουν σε κοινή καταγγελία με στόχο, όπως υποστηρίζουν, τη διόρθωση των στρεβλώσεων που σήμερα εντοπίζουν στη λειτουργία των κλινικών τους.
«Σε πρόσφατη συνάντηση των διευθυντών κλινικών του νοσοκομείου μας, έγινε μια ουσιαστική και εν τω βάθη ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσηλευτήριο. Προβλήματα όπως η υποστελέχωση και η έλλειψη εξοπλισμού και αναλωσίμων», αναφέρουν οι 13 κλινικάρχες στην επιστολή τους και εξηγούν:
– «Δυστυχώς, το νοσοκομείο Λάρνακας παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα η οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι η διοικητική διαχείριση εκ μέρους της διεύθυνσης των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου και κυρίως εκ μέρους ενός εκ των μελών της διευθυντικής ομάδας το οποίο, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του εκτελεστικού διευθυντή των δύο νοσοκομείων, ενεργεί κατά τρόπο που έχει ως αποτέλεσμα το ένα νοσηλευτήριο να λειτουργεί σε βάρος του άλλου.
– Οι ενέργειες του συγκεκριμένου διευθυντικού στελέχους (το οποίο οι κλινικάρχες κατονομάζουν στην επιστολή τους) προκαλούν μια διαχρονική αιμορραγία στο νοσοκομείο μας» με το πρόβλημα να γίνεται συνεχώς πιο έντονο αφού προϋπήρχε της πανδημίας, συνεχίστηκε στη διάρκεια της πανδημίας και εξακολουθεί να υπάρχει.
«Όλες οι επιλογές σε θέματα προσωπικού, εξοπλισμού και οιωνδήποτε άλλων αναγκών είχαν ως γνώμονα την εξυπηρέτηση του ενός νοσοκομείου εις βάρος του άλλου», ισχυρίζονται οι διευθυντές των τμημάτων του νοσοκομείου της Λάρνακας και υποστηρίζουν ότι εντοπίζουν φαινόμενα όπως:
– Μετάθεση προσωπικού από Λάρνακα σε Αμμόχωστο,
– μεταφορά εξοπλισμού και αναλωσίμων και
– γενικά προτεραιότητα σε όλους τους τομείς.
– Εξοπλισμός ο οποίος δεν χρησιμοποιείται πλέον στο νοσοκομείο Αμμοχώστου με οδηγίες της διεύθυνσης, δεν μεταφέρεται πίσω στο νοσοκομείο Λάρνακας με επακόλουθο τη στέρηση της επιστημονικής πράξης».
Διευκρινίζοντας ότι «το νοσοκομείο Αμμοχώστου διαχρονικά δικαιούται και πρέπει να τυγχάνει της καλύτερης δυνατής διοικητικής μεταχείρισης», οι επικεφαλής των κλινικών της Λάρνακας υπογραμμίζουν ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκμηδενίζουμε το νοσοκομείο Λάρνακας». «Κατανοούμε τις ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας» προσθέτουν, «αλλά, να μην κρυβόμαστε και να μην φέρνουμε δικαιολογία την πανδημία για κάθε πράξη, διότι αποδεδειγμένα πολλές από αυτές επιστημονικά δεν ευσταθούν».
Καταλήγοντας στην επιστολή τους, οι διευθυντές των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου της Λάρνακας, τονίζουν απευθυνόμενοι στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ότι τα όσα υποστηρίζουν μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα τεκμηριώσουν. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν «οι απόψεις και τοποθετήσεις μας είναι τεκμηριωμένες και είμαστε στη διάθεση οποτεδήποτε και σε οιονδήποτε βήμα να τις υποστηρίξουμε. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των διευθύνσεων των κλινικών και του συγκεκριμένου διευθυντικού στελέχους».
Καταγγελίες και για απρεπή συμπεριφορά
Στην επιστολή γίνονται αναφορές και για εναντίον τους απρεπή συμπεριφορά.
«Δυστυχώς χειροτερεύει την όλη κατάσταση και τα πυρά που δεχόμαστε εκ των έσω. Το συγκεκριμένο μέλος της Διεύθυνσης, ουκ ολίγες φορές αναφέρθηκε αρνητικά και απαξιωτικά τόσο για τις κλινικές όσο και για τους γιατρούς των κλινικών μόνο για το νοσοκομείο Λάρνακας. Λεκτικές επιθέσεις και απειλές σε ιατρικούς λειτουργούς. Απαράδεκτο για ένα διοικητικά υπεύθυνο και ταυτόχρονα ιατρικό λειτουργό».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν, προσθέτουν οι διευθυντές των κλινικών στην επιστολή τους, είναι πολλά και αφορούν τόσο τη συμπεριφορά του εν λόγω διευθυντικού στελέχους, όσο και τις ενέργειες του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ιατρικού προσωπικού το οποίο μεταφέρεται από το ένα νοσηλευτήριο στο άλλο».
Σε δύσκολη κατάσταση το νοσηλευτήριο
Οι καταγγελίες των 13 διευθυντών έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των Συντεχνιών που εκπροσωπούν τους γιατρούς του δημοσίου οι οποίες έκαναν ξεκάθαρα λόγο για «ξήλωμα» του νοσηλευτηρίου. Ακόμα και χθες από πλευράς της ΠΑΣΥΚΙ έγινε αναφορά στην υπολειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Λάρνακας, λόγω υποστελέχωσης του νοσηλευτηρίου με αναισθησιολόγους, αλλά και στο γεγονός ότι και το καρδιολογικό τμήμα θα αρχίσει να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση του τις επόμενες ημέρες εξαιτίας του μεγάλου αριθμού παραιτήσεων που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες. Το συγκεκριμένο Τμήμα, σύμφωνα με τις Συντεχνίες έπρεπε να διαθέτει 7 γιατρούς και αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο 4.
Οι Συντεχνίες είναι εξάλλου ενήμερες και για τις καταγγελίες των 13 κλινικαρχών ωστόσο εκ της θέσεως τους αδυνατούν να παρέμβουν και αναμένουν τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο ΟΚΥπΥ για να επιλύσει τα διάφορα προβλήματα. Εκπρόσωποι τους ανέφεραν στον «Φ» ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και εάν χρειαστεί θα βοηθήσουν στην προσπάθεια για εξομάλυνση της κατάστασης στο νοσηλευτήριο της Λάρνακας.
Πηγή:Philenews