Πόσα κρούσματα στην Κύπρο ενδεχομένως να μην έχουν ανιχνευθεί
Σκέψεις για τεστ αντισωμάτων / Πώς εντοπίζεται ο “ασθενής μηδέν” / Τι αναφέρει ο Δρ. Καραγιάννης στην Offsite
«Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τα τεστ αντισωμάτων στην Κύπρο, αλλά είναι κάτι που σκεφτόμαστε», ανέφερε μιλώντας στην Offsite ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης.
Ερωτηθείς σχετικά με «κρυφούς» φορείς του ιού στην κοινότητα και εάν υπάρχουν ενδείξεις για το πόσοι είναι αυτοί, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως «στην περίπτωση της Κύπρου δεν θεωρώ ότι έχουμε πολλούς άλλους που μπορεί να μην εντοπίστηκαν. Θεωρώ για παράδειγμα πως μπορεί να μας ξέφυγαν περίπου 500 άτομα», τονίζοντας ταυτόχρονα πως ενδεχομένως σε άλλες χώρες να υπήρχαν πολλαπλάσια «κρυφά» κρούσματα, ωστόσο, όπως εξήγησε «στην Κύπρο, λόγω του μεγάλου αριθμού τεστ που διενεργήθηκαν τα περισσότερα κρούσματα φαίνεται να έτυχαν ανίχνευσης».
«Ο ασθενής μηδέν»
Ο Δρ. Καραγιάννης απαντώντας σε ερώτηση μας για τον «ασθενή μηδέν» στην Κύπρο – ο οποίος εκτιμάται πως είναι ο Άγγλος ασθενής που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου – και μέσω ποιάς διαδικασίας εντοπίζεται, ανέφερε πως «τα άτομα τα οποία κόλλησαν από εκείνον, το RNA ταυτοποιείται. Δηλαδή προσδιορίζεται η αλληλουχία βάσεων του γενετικού υλικού του ιού σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι. Το ίδιο κομμάτι αλληλουχείται σε όλους όσους κολλήσαν», επεξηγώντας πως «γίνεται μια μοριακή επιδημιολογική μελέτη και δημιουργούνται φυλογενετικά δέντρα, όπως ονομάζονται, οπότε όλα τα δείγματα που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο ασθενή ομαδοποιούνται πάνω σε ένα κλάδο του δέντρου. Οπότε ναι, ξέρεις πως αυτά τα άτομα κόλλησαν από αυτό το συγκεκριμένο άτομο».
«Αυτό εξάλλου έγινε με τα στελέχη του ιού και σε άλλες χώρες που αποδείχθει η πορεία του», σημείωσε ο Δρ. Καραγιάννης.
«Τα πράγματα είναι ελεγχόμενα»
Ερωτηθείς για το κατά πόσον θα πρέπει να μας ανησυχεί κάτι στην Κύπρο σε σχέση με την πορεία του ιού, ο Δρ. Καραγιάννης απάντησε αρνητικά. «Τα πράγματα είναι ελεγχόμενα. Εάν συνεχίσουμε με τα τεστ και με αυστηρές ιχνηλατήσεις θεωρώ πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Επομένως, πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την εικόνα για να μην υπάρχει πρόβλημα το Φθινόπωρο με το λεγόμενο δεύτερο κύμα», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «εάν ελέγξουμε τα μηδαμινά κρούσματα που έχουμε στην κοινότητα, θεωρώ πως δεν θα έχουμε πρόβλημα».