Home ΛΑΡΝΑΚΑ Καλημέρα Λάρνακα!!!
Καλημέρα Λάρνακα!!!

Καλημέρα Λάρνακα!!!

Το δέντρο ευκάλυπτος μας ήρθε από την Αυστραλία και καλλιεργείται στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.
Τα φύλλα πολλών ειδών ευκαλύπτου περιέχουν ένα έλαιο γνωστό και ως ευκαλυπτέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική σε διάφορα σπρέι κατά της ρινικής καταρροής. Από τον κορμό παίρνουν τη ρητίνη, χρήσιμη στη βυρσοδεψία και στη φαρμακευτική. Μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 90 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού τα 8 μέτρα.
Ο φλοιός του ευκαλύπτου έχει χρήσεις στη βυρσοδεψία, ενώ το ξύλο του, επειδή έχει την ιδιότητα να είναι σκληρό και στερεό, έχει χρήσεις στη ναυπηγική σε βαριές και ελαφριές κατασκευές, στην κατασκευή αποβάθρων, στη γεφυροποιία, σε τηλεγραφικούς στύλους και σε οικοδομές.
Τα έλαια των διαφόρων ειδών ευκαλύπτου έχουν μικρές διαφορές στις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά όλα είναι ισχυρά αντισηπτικά. Σύμφωνα με Ρώσους ερευνητές μερικά είδη δρουν εναντίον των ιών της γρίπης και άλλα είναι αντιελονοσιακά ή ισχυρά αντιβακτηριδιακά.
Όταν ήμασταν μικροί η μητέρα μας έβραζε μέσα σε ένα τενεκέ ευκάλυπτο και μύριζε το σπίτι. Όποιος ήταν γριπωμένος έσκυβε πάνω από τους ατμούς που έβγαζε ο ευκάλυπτος και σκέπαζε το κεφάλι του με ένα ρούχο για να θεραπευτεί.
Από τα πρώτα έργα που έκαναν οι Άγγλοι όταν ήρθαν στην Κύπρο (1878) ήταν το φύτεμα ευκαλύπτων σε περιοχές με λιμνάζοντα νερά (βάλτους) για να βοηθήσουν στην αποξύρανση των περιοχών. Στη Λάρνακα τοτε φυτεύτηκαν 3000 δέντρα.
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend