Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νομικά, πολιτικά και με δυναμικές κινητοποιήσεις είναι έτοιμη ν’ αντιδράσει η Λάρνακα
Νομικά, πολιτικά και με δυναμικές κινητοποιήσεις είναι έτοιμη ν’ αντιδράσει η Λάρνακα

Νομικά, πολιτικά και με δυναμικές κινητοποιήσεις είναι έτοιμη ν’ αντιδράσει η Λάρνακα

Άλυτο εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα σε σχέση με τον τρόπο και το σημείο εκφόρτωσης των πλοίων μεταφοράς υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού.

Ένα πρόβλημα που καθυστερεί την μετακίνηση των επικίνδυνων εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού.

Κι ενώ κατά την προχθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, όπου συζητήθηκε το θέμα, οι εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών, της Αρχής Λιμένων και των εταιρειών υγραερίου ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής και τους παράγοντες της Λάρνακας ότι κατέληξαν σε μια διαδικασία εξεύρεσης λύσης για τον τρόπο εκφόρτωσης των πλοίων, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο (υπουργείο Μεταφορών) εμφανίζεται αρχικά διστακτικό ως προς την συγκεκριμένη διαδικασία.

Όπως πληροφορούμαστε, η υπό αναφορά διαδικασία προνοεί τη διενέργεια μελέτης, ώστε τα πλοία μεταφοράς υγραερίου να εισέρχονται στο λιμάνι Βασιλικού κάτω από συγκεκριμένους όρους, μέτρα ασφαλείας και προϋποθέσεις, προκειμένου να μειώνεται ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Εκκρεμεί, ωστόσο, η αποδοχή αυτής της διαδικασίας σε πολιτικό επίπεδο από τα αρμόδια υπουργεία, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Κι όλα αυτά, παρά την έκδοση των Αδειών Οικοδομής για τις νέες εγκαταστάσεις υγραερίου στο Βασιλικό.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ήταν πολύ έντονος χθες μιλώντας στον LarnkaOnline είπε συγκεκριμένα: «Εάν μέχρι την επόμενη συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη στις 28 Ιουλίου για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα αυτό, εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με την εκφόρτωση των πλοίων μεταφοράς υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού κι εάν μέχρι τότε δεν γίνει κατορθωτό να εξευρεθεί λύση ώστε να καθοριστούν τελεσίδικα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εταιρειών υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας, τότε ο δήμος θα αντιδράσει σε τρία επίπεδα.

Πρωτίστως, θα κινηθούμε νομικά, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας απ’ αυτόν την προσωπική του παρέμβαση στο θέμα και θα κατέλθουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από την στιγμή που τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου που εξήγγειλε η Κυβέρνηση (μέχρι το τέλος του 2020) φαίνεται πως δεν πρόκειται να υλοποιηθούν». Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Λάρνακας διευκρίνισε ότι η εξεύρεση λύσης για το συγκεκριμένο θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου Λάρνακας, καθότι δεν είναι ο αρμόδιος φορέας.

Από την στιγμή, όμως, που το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και αποτελεί τον βασικό λόγο για επιπλέον καθυστέρηση στην μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, ο δήμος δεν πρόκειται να μείνει είναι απλός παρατηρητής.

Για το λόγο αυτό, καλεί όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να εξεύρουν το συντομότερο τη λύση με αποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής της.

Παράλληλα, ο Δήμος Λάρνακας επισημαίνει την ανάγκη άμεσης σύγκλισης της Διυπουργικής Επιτροπής για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων.

Αντίθετα, ο Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την ικανοποίηση του σε σχέση με την μετακίνηση  των υγρών καυσίμων, αφού ήδη τρεις εταιρείες δραστηριοποιούνται πλέον εξολοκλήρου στο Βασιλικό.

Η τέταρτη εταιρεία, τα ΕΛ.ΠΕ., βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς, με ορίζοντα περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός, έτσι ώστε ν’ αρχίσει σταδιακά η λειτουργία της στο Βασιλικό.

– Η Λάρνακα περιμένει από τον Υπουργό Μεταφορών να αποδεχτεί την προτεινόμενη διαδικασία εκφόρτωσης πλοίων μεταφοράς υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 

Send this to a friend