Αποφασίζουν μέτρα αντίδρασης εάν δεν βρεθεί λύση στην εκφόρτωση του υγραερίου
Έτοιμος για λήψη δυναμικών μέτρων εμφανίζεται ο Δήμος Λάρνακας, σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί μέσα στις επόμενες μέρες λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ εταιρειών υγραερίου και Αρχής Λιμένων Κύπρου, ως προς τον τρόπο εκφόρτωσης του υγραερίου από τα πλοία στις νέες εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται στο Βασιλικό.
Όπως έγινε γνωστό, τις προσεχείς μέρες αναμένεται συνάντηση της Αρχής Λιμένων με τις εταιρείες υγραερίου, ενώ το θέμα θα συζητηθεί σύντομα και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Σε αντίθεση περίπτωση ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι θα συνέλθει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο για ν’ αποφασίσει σειρά μέτρων. Εξέφρασε, όμως, την ελπίδα πως μέχρι τότε θα βρεθεί κάποια κοινή φόρμουλα.
Ο Δήμος Λάρνακας απαιτεί όπως οι εταιρείες υγραερίου και η Αρχή Λιμένων Κύπρου, καταλήξουν σε λύση αναφορικά με τη διαφωνία που υπάρχει για την εκφόρτωση του υγραερίου από τα πλοία στις εγκαταστάσεις του Βασιλικού, διαφωνία που τη δεδομένη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στην τεράστια προσπάθεια, που καταβάλλεται εδώ και χρόνια για μετακίνηση των εγκαταστάσεων από τα παράλια της Λάρνακας.
Πρόκειται για οχληρές εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου, οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από ξενοδοχεία, σπίτια και σχολεία.
Οι εταιρείες υγραερίου υποστηρίζουν ότι τα πλοία μεταφοράς υγραερίου, θα πρέπει να εισέρχονται στο λιμάνι Βασιλικού, για σκοπούς εκφόρτωσης, ενώ η Αρχή Λιμένων υποστηρίζει ότι τα πλοία δεν μπορούν να εισέρχονται στο λιμάνι, προτείνοντας παράλληλα άλλες λύσεις. Βέβαια, η κάθε λύση που αντιπροτείνεται έχει και το κόστος της, εξού και υπάρχουν έντονες διαφωνίες και διάσταση απόψεων.
Ήδη, μια εταιρεία υγραερίου, τα ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια), ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει εργασίες, για τις νέες της εγκαταστάσεις στο Βασιλικό (υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο από την ημέρα έναρξης των έργων) εάν πρώτα δεν επιλυθεί το υπό αναφορά θέμα, σε αντίθεση με την κοινοπραξία των τριών υπολοίπων εταιρειών υγραερίου που ξεκίνησαν τα έργα.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας χαρακτήρισε «σοβαρή οπισθοδρόμηση», το πρόβλημα αυτό σε σχέση με τις προσπάθειες, που γίνονται για μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, σημειώνοντας με νόημα πως η πόλη δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής.
Τα υγρά καύσιμα
Σε αντίθεση με το θέμα του υγραερίου, θετικές είναι οι εξελίξεις με την μετακίνηση των υγρών καυσίμων, από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού.
Ήδη, τρεις από τις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών μετακινήθηκαν και λειτουργούν στο Βασιλικό, ενώ υπολογίζεται ότι σε περίπου ένα δίμηνο θα μετακινηθεί και η εταιρεία ΕΛ.ΠΕ.
Οι εταιρείες πετρελαιοειδών ξεκίνησαν τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, για κατεδάφιση των υφιστάμενων δεξαμενών τους στην ακτή της Λάρνακας.
Μιλώντας στον Alpha, o Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι με την ανακοίνωση του Σχεδίου Περιοχής, αφού ολοκληρωθεί η μετακίνηση και η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων, θ’ αποφασιστεί και το είδος της απορρύπανσης που θα γίνει στο υπέδαφος κάθε οικοπέδου ξεχωριστά, κυρίως των οικοπέδων, όπου ήταν οι δεξαμενές υγρών καυσίμων (για τυχόν διαρροές), με στόχο η συγκεκριμένη παραλία, συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων, να καταστεί μια από τις πιο προνομιούχες περιοχές στην Κύπρο.
Η διαδικασία απορρύπανσης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ