Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα φοιτητές στην Ελλάδα
Κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα φοιτητές στην Ελλάδα

Κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα φοιτητές στην Ελλάδα

Εκατοντάδες Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια και σε σχολές της Ελλάδας κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα στέγασης και σίτισης ύψους €1000 που λαμβάνουν κάθε χρόνο, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει αποφασιστεί να αρχίσει τον Ιούλιο και να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Μάλιστα το Τμήμα Φορολογίας αναμενόταν περί τα τέλη Ιουνίου να αναρτήσει τις φορολογικές δηλώσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα. Κάτι το οποίο δεν έπραξε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι γονείς δικαιούχων Κύπριων φοιτητών να μην μπορούν να προσκομίσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια τη δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άρχισε τον Μάρτιο και ολοκληρώθηκε τέλη Ιουλίου.

Ο «Φ» έγινε δέκτης καταγγελιών από Κύπριους φοιτητές, καθώς θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 6 Ιουλίου. Μάλιστα, λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε, πολλοί φοιτητές οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους αναγκάστηκαν να παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Ιουλίου, για να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή των αιτήσεων. Γεγονός που προκαλεί επιπρόσθετο κόστος. Επίσης, υπάρχουν και φοιτητές που επέστρεψαν στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το σχετικό επίδομα.

Το Τμήμα Φορολογίας αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα δίνεται το δικαίωμα σε εργαζόμενους του Τμήματος να υπογράφουν στους γονείς των φοιτητών βεβαίωση εισοδήματος για το έτος 2019, η οποία θα βασίζεται στα στοιχεία τα οποία είχαν δηλωθεί στη φορολογική δήλωση του 2018. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο επίδομα το λαμβάνουν φοιτητές των οποίων το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας δεν ξεπερνά τις €30 χιλ.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend