Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τέλος οι βρετανικές διευκολύνσεις σε Ευρωπαίους φοιτητές
Τέλος οι βρετανικές διευκολύνσεις σε Ευρωπαίους φοιτητές

Τέλος οι βρετανικές διευκολύνσεις σε Ευρωπαίους φοιτητές

Αυξημένα δίδακτρα θα καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι φοιτητές -περιλαμβανομένων και των Κυπρίων- που θα επιλέξουν τη Βρετανία για σπουδές τα ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2021, και λόγω του Brexit, οι νέοι φοιτητές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς με τους Βρετανούς φοιτητές, όσον αφορά στο ύψος των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και στην παραχώρηση των φοιτητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Σχετική τοποθέτηση έκανε η Μισέλ Ντόνλαν, αρμόδια υπουργός για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια: «Μετά την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ελβετοί δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για το εγχώριο καθεστώς διδάκτρων και χρηματοοικονομική υποστήριξη από το Student Finance England για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και προχωρημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα μαθήματα των οποίων ξεκινούν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ανοίγει ένα σημαντικό κεφάλαιο που θα επηρεάσει αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, που στέλνουν μεγάλη ροή φοιτητών τους για σπουδές στη Βρετανία, τόσο για σπουδές πτυχίου, όσο και για μεταπτυχιακά.

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα σχετικά με τα δίδακτρα στα βρετανικά Πανεπιστήμια, οι Ευρωπαίοι όπως και οι Βρετανοί φοιτητές πληρώνουν ετησίως μέχρι και 9.250 λίρες, ενώ σπουδαστές άλλων χωρών αρκετά περισσότερα.

Οι ευνοϊκοί όροι στο ύψος των διδάκτρων και στην παραχώρηση φοιτητικών δανείων εξακολουθούν να ισχύουν για τους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας αλλά και για όσους θα μεταβούν εκεί για σπουδές τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι φοιτητές (Σεπτέμβρης 2020), δεν θα έχουν αύξηση διδάκτρων στα επόμενα έτη σπουδών τους (όσα κι αν είναι αυτά αναλόγως του προγράμματος που παρακολουθούν), καθώς θα ισχύσουν αυτά τα δεδομένα και η υφιστάμενη συμφωνία αλλά και γιατί η Συμφωνία Απόσυρσης της χώρας, τους προσφέρει προστασία. Όσον αφορά στην αύξηση που αναμένεται στα δίδακτρα από το 2021, υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου €5.000 – €6.000.

Σημείο, το οποίο παραμένει ακόμη θολό, είναι το τι τελικά θα ισχύσει για τους Ευρωπαίους που έγιναν δεκτοί σε Πανεπιστήμια και θα μεταβούν στη Βρετανία για τις σπουδές τους κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2021.

Σενάρια και αισιοδοξία

Μιλώντας στον «Φ» για το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στη Βρετανία και το οποίο αναμφισβήτητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο, καθώς είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους φοιτητές μας (πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές), ο διευθύνων σύμβουλος της Global Education, Κρις Σωφρονίου, εξέφρασε παρόλα αυτά αισιοδοξία πως ενδεχομένως με κάποιους τρόπους να μην εφαρμοστεί η νέα απόφαση για τους Κύπριους που θα ενδιαφερθούν να σπουδάσουν στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ο κ. Σωφρονίου αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό:

>> Στην ενδεχόμενη διαμόρφωση μίας πιο θετικής προσέγγισης στη βάση της συνολικής συμφωνίας αποχώρησης της χώρας, μεταξύ Βρετανίας – ΕΕ, με ειδικές ρυθμίσεις και στα εκπαιδευτικά ζητήματα (νοείται πως αυτό θα αφορά όλους τους Ευρωπαίους φοιτητές).

>> Τα βρετανικά Πανεπιστήμια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να χάσουν την εισροή Ευρωπαίων φοιτητών, παρά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση τους καθορίζει ένα συγκεκριμένο ύψος διδάκτρων, έχουν τη δυνατότητα να το προσαρμόσουν σε άλλα δεδομένα, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, όπως για παράδειγμα υποτροφίες που στην ουσία θα μειώνουν τα δίδακτρα.

>> Υπάρχουν άλλοι, ανεξάρτητοι φορείς στη Βρετανία που ενδεχομένως θα ενδιαφερθούν να παραχωρήσουν φοιτητικά δάνεια σε Ευρωπαίους φοιτητές, καθώς αναγνωρίζουν το συμφέρον και των δύο πλευρών.

>> Εάν η Κύπρος ως μέλος της Κοινοπολιτείας διεκδικήσει σε πολιτικό πλέον επίπεδο, συνέχιση διευκολύνσεων στους φοιτητές της και αξιοποιήσει τις σχέσεις της με τη Βρετανία.

Όπως ανέφερε ο κ. Σωφρονίου, τη Βρετανία τη συμφέρει να παραχωρήσει διευκολύνσεις παρά την όποια απόφασή της καθώς έχει τεράστια έσοδα από τη φοίτηση Ευρωπαίων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της και τη διαμονή τους εκεί.

Από πλευράς του ο σύμβουλος σπουδών, Χρύσανθος Σαββίδης, σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα εστίασε στο γεγονός ότι «από το 2021 και εντεύθεν το κάθε Πανεπιστήμιο θα καθορίζει τα δικά του δίδακτρα και για το ζήτημα αυτό θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σε μεταγενέστερο στάδιο», ενώ κάλεσε τους μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, «όπως εκμεταλλευτούν αυτή τη χρονιά, μιας και το δάνειο θα εξακολουθεί να προσφέρεται τον Σεπτέμβριο του 2020».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend