Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Παίρνουν πίσω διαβατήρια από 29 άτομα – H αλλαγή κλειδί
Παίρνουν πίσω διαβατήρια από 29 άτομα – H αλλαγή κλειδί

Παίρνουν πίσω διαβατήρια από 29 άτομα – H αλλαγή κλειδί

Τις διαδικασίες ανάκλησης της κυπριακής υπηκοότητας από επενδυτές ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση, αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή του τροποποιητικού νομοσχεδίου το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.

Με βάση την τροποποίηση, δίδεται το δικαίωμα στις Αρχές να ανακαλέσουν την κυπριακή υπηκοότητα από άτομα, ανατρέχοντας μέχρι και δέκα χρόνια πίσω για να εξεταστεί κατά πόσον παραβίασαν κάποιες από τις προϋποθέσεις που θα περιλαμβάνονται στην αναθεωρημένη νομοθεσία. Εξ όσων πληροφορούμαστε, οι παραβάσεις στις οποίες βασίστηκαν οι αποφάσεις για ανάκληση των διαβατηρίων των 29 επενδυτών έγιναν εντός των προηγούμενων δέκα ετών, άρα κρίνεται πως θα δικαιολογούνται οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για ανακλήσεις διαβατηρίων πάρθηκε εδώ και πολλούς μήνες, ωστόσο, το νομικό κενό δεν επέτρεπε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ανακλήσεις υπηκοότητας με βάση το τροποποιητικό νομοσχέδιο μπορούν να γίνουν σε περίπτωση καταδίκης για αδίκημα πέραν των πέντε ετών σε οποιαδήποτε χώρα, για άτομα που καταζητούνται από την Interpol ή τη Europol, για άτομα που δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια και τις επιπρόσθετες προϋποθέσεις που προνοούνται στους σχετικούς κανονισμούς και για άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι φάκελοι για τις ανακλήσεις της κυπριακής υπηκοότητας από τα 29 άτομα για τα οποία έχει λάβει σχετική απόφαση το Υπουργικό, έχουν σχεδόν συμπληρωθεί από την τριμελή Επιτροπή η οποία αποτελείται από τη Γενική Λογίστρια, την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας. Πάντως, ακόμα και υπό τα νέα δεδομένα, η διαδικασία ανάκλησης δεν αναμένεται να είναι εύκολη αφού ήδη αρκετοί από τους επηρεαζόμενους φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν τη γραμμή άμυνάς τους.

Έλεγχοι επί ελέγχων

Πάντως, με βάση τους νέους κανονισμούς που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα ελέγχου ολόκληρης της διαδικασίας πολιτογράφησης επενδυτών, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στους παρόχους αυτών των υπηρεσιών. Επί της ουσίας, δημιουργείται επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου, η οποία θα είναι η μετεξέλιξη της σχετικής υπηρεσίας που ήδη υπάρχει και υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και τον γενικό διευθυντή του Invest Cyprus.

H επιτροπή θα καταρτίσει μητρώο παρόχων, το οποίο ουσιαστικά θα είναι η μετεξέλιξη του υφιστάμενου μητρώου που υπάρχει, και στο οποίο αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι 610 πάροχοι τέτοιου είδους υπηρεσιών.

Πλέον οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από Αρχές οι οποίες περιλαμβάνονται στη νομοθεσία περί παρεμπόδισης ή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόσωπα που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο, οι πάροχοι υπηρεσιών θα ανησυχούν τόσο για τις πρόνοιες και τις ποινές που προβλέπουν οι κανονισμοί όσο και για όσο προβλέπονται από τον πολύ αυστηρό νόμο για έσοδα από παράνομες δραστηριότητες. Οι κανονισμοί σε σχέση με τους παρόχους περιλαμβάνουν αυστηρές πρόνοιες τόσο σε σχέση με τη διαχείριση των χρημάτων των επενδυτών όσο και σε σχέση με τους τρόπους προβολής του προγράμματος. Μάλιστα, η ποινή σε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπόμενων μπορεί να ανέλθει στις 350 χιλ. ευρώ. Πλέον, εταιρείες ανάπτυξης γης, μεσητικές ή άλλες που δεν εποπτεύονται από τις πιο πάνω Αρχές, δεν θα μπορούν να παρέχουν απευθείας τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Υπό συνεχή παρακολούθηση

Πέραν από την επιτροπή που θα ελέγχει τους παρόχους υπηρεσιών σε σχέση με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, θα δημιουργηθεί και μονάδα ελέγχου των πολιτογραφήσεων η οποία θα απαρτίζεται από μόνιμο προσωπικό του υπουργείο Εσωτερικών. Η Μονάδα θα εξετάζει τις αιτήσεις για πολιτογράφηση ενώ θα είναι και επιφορτισμένη με τον συνεχή έλεγχο των προσώπων που έχουν λάβει κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ώστε να βεβαιώνεται ότι συνεχίζουν να συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις στη βάση των οποίων τους παραχωρήθηκε η υπηκοότητα. Υπενθυμίζεται πως πέραν της συνολικής επένδυσης των 2 εκατ. ευρώ, οι επενδυτές θα πρέπει να κατέχουν εφ’ όρου ζωής μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στην Κύπρο αξίας τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ. Σε περίπτωση που στην αίτηση του επενδυτή περιλαμβάνονται και οι γονείς, μπορούν να αγοράσουν από κοινού κατοικία συνολικής αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend