Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Μερική έκλειψη Ηλίου την Κυριακή, 21 Ιουνίου
Μερική έκλειψη Ηλίου την Κυριακή, 21 Ιουνίου

Μερική έκλειψη Ηλίου την Κυριακή, 21 Ιουνίου

Το φαινόμενο της δακτυλιοειδούς έκλειψης του Ηλίου θα σημειωθεί την Κυριακή 21 Ιουνίου, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου. Από την Κύπρο το φαινόμενο θα φανεί ως μερική έκλειψη Ηλίου και θα είναι πλήρως ορατό. Η Σελήνη κατά το μέγιστο του φαινομένου θα αποκρύψει περίπου το 25% του Ηλίου. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες να μην επιχειρήσουν να δουν το φαινόμενο χωρίς ειδικά ασφαλή ηλικιακά φίλτρα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης στην όραση ή ακόμα και τύφλωση.

Ο Ήλιος θα ανατείλει στις 05:32 και το φαινόμενο θα αρχίσει με την Σελήνη να αρχίζει την απόκρυψη του Ηλίου στις 07:34. Το μέγιστο του φαινομένου και η στιγμή της μέγιστης απόκρυψης θα σημειωθεί στις 08:26 με τον Ήλιο και την Σελήνη να βρίσκονται σε ύψος 32 μοιρών στον ανατολικό ουρανό. Το φαινόμενο λήγει στις 09:27.

Οι εκλείψεις Ηλίου συμβαίνουν όταν η Σελήνη, ενώ εκτελεί την περιφορά της γύρω από την Γη, ευθυγραμμίζεται και περνά μπροστά από τον Ήλιο, ρίχνοντας έτσι την σκιά της στην επιφάνεια της Γης και αποκρύπτοντας είτε μέρος είτε ολόκληρο τον Ήλιο. Όταν αποκρύπτεται μέρος του Ηλίου η έκλειψη ονομάζεται μερική, ενώ όταν αποκρύπτεται ολόκληρος ο Ήλιος, η έκλειψη ονομάζεται ολική.

 

Send this to a friend