Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 19 είδη καρχαριών που συναντιούνται στα κυπριακά ύδατα (photos)
19 είδη καρχαριών που συναντιούνται στα κυπριακά ύδατα (photos)

19 είδη καρχαριών που συναντιούνται στα κυπριακά ύδατα (photos)

Μερική… αναστάτωση και μπόλικη συζήτηση προκάλεσε η εμφάνιση καρχαρία κοντά στην ακτή του Lady’s Mile στη Λεμεσό πριν από λίγες μέρες.

Με αφορμή το πρωτοφανή περιστατικό όπου καρχαρίας επιτέθηκε σε χελώνα στην Λεμεσό, η offsite επικοινώνησε με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών αναζητώντας ποια είδη καρχαριών συναντιούνται στα κυπριακά ύδατα και μπορεί να προσεγγίσουν τις κυπριακές ακτές.

Όπως ανέφερε στην Offsite η Λειτουργός Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Χάρις Χαριλάου, με κάθε επιφύλαξη και χωρίς η λίστα να είναι εξαντλητική, τα κύρια είδη καρχαριών που καταγράφηκαν γενικά στην ανοικτή θάλασσα (στα νερά της Κύπρου ή της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου), είναι τα εξής:

1.Heptranchias perlo (Sharpnose sevengill shark – Εφτακαρχαρίας)

2.Hexanchus griseus (Bluntnose six-gill shark – Παμπακάρης /Εξακαρχαρίας)

3.Squalus acanthias (Spotted spiny dogfish – Κοκκαλάρης)

4.Squalus blainville (Longnose spurdog – Κοκκαλάρης)

5.Centrophorus granulosus (Gulper shark – Κεντρόνι)

 

6.Etmopterus spinax (Velvet belly)

7.Oxynotus centrina (Angular rough shark – Οξυνωτός/Χοίρος)

8.Odontaspis ferox (Smalltooth sand tiger – Αγριοκαρχαρίας)

 

9.Alopias superciliosus (Bigeye thresher – Αλουπός)

10.Alopias vulpinus (Thresher shark – Αλουπός)

11.Isurus oxyrinchus (Shorfin mako – Τουνόσκυλος)

12.Lamna nasus (Porbeagle /Tουνόσκυλος)

13.Galeus melastomus (Blackmouth catshark – σκυλάκι /στραβόσκυλος)

14.Scyliorhinus canicula (Smallspotted catshark – σκυλάκι/στραβόσκυλος)

15.Galeorhinus galeus (Tope shark – Γαλέος)

16.Carcharhinus brachyurus (Copper shark – Καρχαρίας)

17.Carcharhinus plumbeus (Sandbar shark – Καρχαρίας)

18.Prionace glauca (Blue shark – Γλαύκος/Γλαυκοκαρχαρίας)

19.Sphyrna zygaena (Smooth hammerhead / Ζύγαινα)

Όπως τόνισε η κα Χαριλάου, δεν χρειάζεται να υπάρξει ανησυχία στους πολίτες για το αν θα συναντήσουν κάποιο καρχαρία κάνοντας κολύμπι στην θάλασσα, διότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι καρχαρίες εμφανίζονται στα ανοικτά νερά της Κύπρου, δηλαδή αρκετά μίλια μακριά από τις αποστάσεις που πηγαίνουμε για κολύμπι.

Όσον αφορά το περιστατικό με καρχαρία που έγινε το προηγούμενο Σάββατο, ειπώθηκε πως κάποιοι χτύπησαν τον καρχαρία, η Λειτουργός ανέφερε πως το περιστατικό είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η αλιεία καρχαριών είναι απαγορευμένη

Η λειτουργός πρόσθεσε ότι στους όρους αδειών ερασιτεχνικής αλιείας που εκδίδονται από το ΤΑΘΕ, αναφέρεται ότι η αλιεία ή κατοχή οποιουδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού (ελασμοβράγχια) είναι απαγορευμένη.

Στην περίπτωση τυχαίας αλίευσης ενός από αυτά τα είδη, θα πρέπει να ελευθερώνεται αμέσως με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του.

Εάν κάποιος επαγγελματίας ψαράς αλιεύσει ένα είδος καρχαρία το οποίο δεν είναι απαγορευμένο τότε δεν θα έχει επιπτώσεις, αυτό όμως δεν ισχύει για τους ερασιτέχνες ψαράδες.

Στους όρους αδειών επαγγελματικής αλιείας περιλαμβάνονται επίσης πρόνοιες που αφορούν καρχαρίες (και βατιά).

Αποτελούν κίνδυνο οι καρχαρίες ;

Όπως αναφέρει έντυπο που ετοίμασε το ΤΑΘΕ σχετικά με την ανάγκη προστασίας των καρχαριών, στην πραγματικότητα λίγοι μόνο καρχαρίες είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο.

Ακόμη και τεραστίων διαστάσεων καρχαρίες είναι ακίνδυνοι, όπως το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο, ο φαλαινοκαρχαρίας (Rhincodon typus). Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει και τα 20 m και τρέφεται με μικροσκοπικούς οργανισμούς (πλαγκτόν).

Μελέτες συμπεριφοράς των καρχαριών υποδεικνύουν ότι πολλές από τις επιθέσεις σε ανθρώπους αφορούν επιθέσεις άμυνας, καθώς οι καρχαρίες αντιμετωπίζουν τους κολυμβητές ως απειλή.

Από περισσότερα από 350 καταγραμμένα είδη καρχαριών παγκοσμίως, μόνο τέσσερα είδη έχουν συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό επιθέσεων σε ανθρώπους. Από αυτά μόνο ένα, ο λευκός καρχαρίας (Carcharodon carcharias) απαντάται επιβεβαιωμένα στη Μεσόγειο.

Η Κύπρος έχει υποχρέωση να τηρεί τις πρόνοιες των διεθνών και κοινοτικών της δεσμεύσεων, ώστε να προσφέρει ουσιαστική προστασία και να εξασφαλίζει τη βιώσιμη διαχείριση των καρχαριών και γενικά των χονδριχθύων.

Σε περίπτωση που δεις καρχαρία
Εάν κάποιος δει καρχαρία δεν χρειάζεται να το αναφέρει, στην περίπτωση που δεν αποτελεί κίνδυνο.

Πηγή: offsite

 

Send this to a friend