Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υφυπουργός Ναυτιλίας: Η ναυτιλία έχει πληγεί από τον κορωνοϊό – Επιπτώσεις στο εμπόριο
Υφυπουργός Ναυτιλίας: Η ναυτιλία έχει πληγεί από τον κορωνοϊό – Επιπτώσεις στο εμπόριο

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Η ναυτιλία έχει πληγεί από τον κορωνοϊό – Επιπτώσεις στο εμπόριο

Στη πρωινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» φιλοξενήθηκε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πειλήδου, η οποία μίλησε για τον τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο.

Αρχικά ανέφερε ότι η ναυτιλία έχει επηρεαστεί πάρα πολύ αρνητικά από τον κορωνοϊό. «Ήταν ορατές από την αρχή της κρίσης οι επιπτώσεις στο εμπόριο, ενώ μειώθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου».

Πρόσθεσε ότι η αγορά δεν έχει αρχίσει να ανακάμπτει και όσο περνά ο καιρός υπάρχουν θέματα ρευστότητας αλλά και ο φόβος ενός δεύτερου κύματος.

Τόνισε ότι η Κύπρος είναι τρίτη στην Ευρώπη και ενδέκατη στο κόσμο όσον αφορά τον στόλο. «Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και δεν έχουμε πληγεί όσον αφορά την θέση της Κύπρου στο ναυτιλιακό χάρτη».

«Το πλαίσιο μας είναι ανταγωνιστικό όσον αφορά το πλαίσιο άλλων χωρών αλλά πρέπει να κρατήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αλλά και να τα επεκτείνουμε», πρόσθεσε.

«Έχουμε εκδώσει οδηγίες για τις διευκολύνσεις που παρέχουμε, όπως την παράταση για προθεσμίες πληρωμής φόρων αλλά και για επιθεωρήσεις για τα πιστοποιητικά, ενώ προσπαθούμε να παρέχουμε εικοσιτετράωρη στήριξη στις εταιρίες».

Επισήμανε ότι επένδυση είναι παρουσία στην Κύπρο αλλά και εγγραφή πλοίων. Διευκρίνισε ότι υπάρχει τάση για αλλαγές πληρωμάτων και αυτό έχει φέρει κάποια εισοδήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον ιδιωτικό τομέα.

«Στην οικονομία, η ναυτιλία συνεισφέρει το 7% στο ΑΕΠ χωρίς να υπολογίζονται κάποιες δραστηριότητες, ενώ 5.2% είναι η πλοιοδιαχείριση».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κάποια ναυπηγία που είναι καινοτόμα σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν αλλά είναι μικρά στο μέγεθος λόγω του ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαστάσεις στους χώρους που δραστηριοποιούνται, ενώ υπάρχουν προοπτικές και για καινούρια ναυπηγία στο λιμάνι του Βασιλικού ή στην Λεμεσό.

Τόνισε ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και περιμένουμε την έγκριση την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού».

Τέλος ανέφερε ότι οι πλοιοκτήτες είναι πολύ υποστηρικτικοί στην προσπάθεια. «Έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού. Έκαναν συνεισφορές με μάσκες και τρόφιμα αλλά και μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Κύπρο, ενώ η συνολική προσφορά ξεπερνά στις 700.000 ευρώ», κατέληξε.

Ακολουθεί βίντεο:

 

Send this to a friend