Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συναγερμός για πυρκαγιές – Στο κυνήγι των ασυνείδητων
Συναγερμός για πυρκαγιές – Στο κυνήγι των ασυνείδητων

Συναγερμός για πυρκαγιές – Στο κυνήγι των ασυνείδητων

Το εφιαλτικό μπαράζ πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, ξύπνησε θλιβερές μνήμες του 2016 κατά τη φονική πυρκαγιά στη Σολιά. Η διαπίστωση των αρμοδίων Αρχών ότι στις πλείστες των περιπτώσεων έχουν βρεθεί τεκμήρια τα οποία παραπέμπουν σε σκόπιμες πυρκαγιές σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες που υπάρχουν για κάποιες εξ αυτών των περιπτώσεων, έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες πυρόσβεσης και την Αστυνομία. Έχουν ήδη επιδοθεί σε κυνήγι των ασυνείδητων που σπέρνουν φωτιές αναίτια.

Σε τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Πάφο, Τσέρι και Περιστερώνα, έχει ήδη προβεί η Αστυνομία, ενώ αναζητεί τον κουκουλοφόρο εμπρηστή των πυρκαγιών προχθές στην περιοχή της Αγλαντζιάς, που πανικόβαλε κατοίκους και υπηρεσίες με τη δράση του.

Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών, βρίσκονται σε εγρήγορση, τόσο για το ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών, όσο και για τη δράση εμπρηστών, αφού είναι νωπά τα καταστροφικά ίχνη που άφησαν ασυνείδητοι πέρσι στην περιοχή του Ακάμα.

Παράλληλα, έχουν προβεί σε ανάλυση των αιτίων που προκάλεσαν τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές σε Αλυκή Λάρνακας, Άχνα και Λουβαρά. Η πρώτη αποδίδεται σε έργο εμπρηστών για γελοίους λόγους (να γλυτώσουν από τα κουνούπια), η δεύτερη προέρχεται από τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ η τρίτη οφείλεται σε ατύχημα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, ότι οι πυρκαγιές δεν ξεσπούν ούτε από τις ψηλές θερμοκρασίες ούτε από τους ισχυρούς ανέμους, αλλά στη συντριπτική πλειονότητά τους από ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι από τις 408 πυρκαγιές του τελευταίου 15νθήμερου, οι 312 είναι αγροτικές, γεγονός που δείχνει ότι οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια (καψαλίσματα) ή σε κακόβουλη πράξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, ο οποίος τόνισε ότι όλο το τμήμα είναι σε εγρήγορση. Παρακολουθεί παντού και προβαίνει σε ανάλυση κάθε πυρκαγιάς για να φανεί η αιτία που την προκάλεσε.

Η Αστυνομία, πάντως, δηλώνει αποφασισμένη να καταγγέλλει όλους όσοι προκαλούν πυρκαγιές, είτε σκόπιμα είτε τυχαία, αφού όπως τονίζει ο εκπρόσωπός της, όποιος προχωρεί σε άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια θα υποστεί και τις συνέπειες.

Send this to a friend