Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Βουλιάζουν τα water sports – Μια θάλασσα προβλήματα
Βουλιάζουν τα water sports – Μια θάλασσα προβλήματα

Βουλιάζουν τα water sports – Μια θάλασσα προβλήματα

Μεγάλη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που ασχολούνται με είδη καλοκαιρινών σπορ και συναφείς δραστηριότητες και όσων έχουν επιχειρήσεις υδροπάρκων, αφού βλέπουν ότι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν θα είναι πολλά. Το αντικείμενο των επιχειρήσεων τους συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό ο οποίος πλήττεται από τον κορωνοϊό και ακόμη το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, όπως την ανέλυσαν στον πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Πάρκων Αναψυχής Ιωσήφ Πέτρου, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας Δημήτρης Χατζηδημητρίου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου, Νίκος Νικολάου.

Ο κ. Πέτρου περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ο οποίος απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους. Φέτος δεν ξέρουμε πόσα από τα υδροπάρκα (water park) θα μπορέσουν να ανοίξουν ούτε και υπάρχει προς το παρόν επίσημη ενημέρωση πρόσθεσε για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι στην καλοκαιρινή σεζόν, της προκορωνοϊού εποχής, ο κόσμος που επισκέπτονταν τα υδροπάρκα ήταν περίπου 1,5 εκατ. με 2 εκατ.

Τώρα, οι ζημιές αναμένεται να είναι μεγάλες καθώς ο τοπικός τουρισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από τον τζίρο που δημιουργούσαν οι ξένοι τουρίστες από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Το 85% της δουλειάς των water parks είναι με τους ξένους τουρίστες, διευκρίνισε και το 15% με τους ντόπιους. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι επαγγελματίες του κλάδου, δεν γνωρίζουν ούτε πότε θα ανοίξουν ούτε με ποια πρωτόκολλα υγιεινής. Θα πρέπει να γνωρίζουμε διευκρίνισε αν τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που θα ζητηθούν από την πολιτεία θα είναι οικονομικά βιώσιμα όπως δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις εξετάσεις κορωνοϊού που αφορούν το προσωπικό και ανά ποια διαστήματα θα πρέπει να γίνονται.

Επίσης, δεν είναι γνωστό με ποια πρωτόκολλα θα λειτουργήσουν οι καταδύσεις, ανέφερε ο κ. Νικολάου και κατά πόσο αυτά που θα εφαρμοσθούν θα είναι οικονομικά βιώσιμα για τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι καταδύσεις άρχιζαν από τον Φεβρουάριο και η δουλειά ήταν μέχρι τον Οκτώβριο, διευκρίνισε. Το 70% των πελατών ήταν ξένοι τουρίστες και το 30% ντόπιοι. Αν και ο κλάδος εφαρμόζει αυστηρά πρωτόκολλα, ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσα άτομα θα μπορούν να πάρουν μέρος στην κατάδυση μαζί με τον εκπαιδευτή και αν ο αριθμός που θα επιτραπεί δεν θα είναι αποτρεπτικός για τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι υπάρχει άγνοια για το τι θα γίνει με τα θαλάσσια σπορ, παρά το γεγονός ότι έχουν στείλει επιστολές στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας απαντήσεις και διευκρινίσεις για καίρια ζητήματα. Άγνωστο είναι πότε θα ανοίξουμε και με ποια πρωτόκολλα υγιεινής, πρόσθεσε. Δεν θα έχουμε την πελατεία των προηγούμενων χρόνων ανέφερε, αφού δεν θα υπάρχουν τουρίστες και ο ντόπιος τουρισμός δεν αρκεί για να στηρίξει όλα τα κέντρα αθλημάτων.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend