Τέρμα στους καφέδες με τις ώρες-Μπαίνει χρόνος παραμονής πελατών σε χώρους εστίασης
Ο περιορισμένος χώρος, που θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν για τους πελάτες οι χώροι εστίασης, οδηγεί σε αλλαγές που δεν είμαστε συνηθισμένοι στην Κύπρο.
Σε κάποιους χώρους, όπως ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, θα μπει χρόνος στην παραμονή πελατών.
«Σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει ο κάθε ένας να μένει όσο χρόνο θέλει. Παλιά στο Λονδίνο είχες περιορισμό στο χρόνο. Όλα αυτά θα έχουν να κάνουν με τη χωρητικότητα ενός χώρου. Ένας μεγάλος χώρος δεν θα έχει πρόβλημα. Οι μικροί χώροι, όμως, θα αναγκαστούν να βάζουν χρονικά περιθώρια στους πελάτες. Δύο ώρες, σε ένα χώρο εστίασης θα έλεγα ότι είναι αρκετές για να πάρεις ένα γεύμα. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους για συμβουλές και ότι χρειαστούν».
Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε η πρόταση του Συνδέσμου για να υπάρχει απόσταση 1,5 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, στους χώρους εστίασης.
«Υιοθετήθηκαν οι περισσότερες προτάσεις μας. Όμως δεν έγινε δεκτή η πρόταση για 1.5 τετραγωνικό για κάθε ένα. Αποφάσισαν 2 τελικά. Το κρίνουμε ως ένα πολύ σκληρό μέτρο. Από κει που προτείναμε το 60% της χωρητικότητας ενός χώρου τώρα προτείνεται το 50%. Εμείς αυτό που συμβουλεύουμε αυτούς που θα ανοίξουν, επειδή στις τουριστικές περιοχές πολλοί δεν θα ανοίξουν, είναι να δουν με αισιοδοξία τα πράγματα. Τους προτείνουμε να αναζητήσουν και άλλους τρόπους χειρισμού των πελατών τους και να κάνουν κλιμακωτές κρατήσεις».
Σ’ ότι αφορά στην προτροπή να μην επιτρέπεται το φτέρνισμα και το βήξιμο για τους εργαζόμενους, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι αυτό είναι αυτονόητο.
«Το προσωπικό μας θα εξετάζεται,. Δεν πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο το προσωπικό και να μην μπορούμε πλέον να βρούμε άλλο».
Οι χώροι εστίασης με τα πιο μεγάλα προβλήματα, είναι σύμφωνα με την κ. Λεβέντη, οι χώροι δεξιώσεων.
«Είναι τεράστιο το πρόβλημα γιατί δεν ξέρουν εάν μπορούν να διοργανώσουν μεγάλες εκδηλώσεις. Όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μακάρι σε ένα εικοσαήμερο να έχουμε μηδενικά κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η εικόνα στα εστιατόρια και τους άλλους χώρους δεν πρέπει να είναι σαν τα νοσοκομεία. Πρέπει να επανέλθουμε σταδιακά χωρίς υπερβολές και χωρίς να καταστρέψουμε ότι κτίστηκε μέχρι σήμερα. Και εμείς συμβάλαμε σε αυτή την εικόνα που κτίστηκε και πρέπει να ληφθεί υπόψην ότι έχουμε τεράστια χρέη».