Ανησυχούν τα κρούσματα των τελευταίων ημερών
Την ανησυχία των επιστημόνων έχουν προκαλέσει τα κρούσματα των τελευταίων ημερών αφού έχουν προκύψει από μικρό αριθμό ελέγχων (από 187 ελέγχους εντοπίστηκαν 6 κρούσματα) και αφορούν άτομα τα οποία είναι ασυμπτωματικά και υπεβλήθησαν σε εξέταση προληπτικά πριν την εισαγωγή τους για χειρουργικές επεμβάσεις σε νοσηλευτήρια ή πριν υποβληθούν σε κάποια θεραπεία (π.χ. καρκινοπαθείς).
«Ο επιπολασμός στις ευπαθείς ομάδες είναι ύπουλος και εξαιρετικά επικίνδυνος», ανέφερε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η επιστημονική ομάδα θα παρακολουθεί το φαινόμενο και θα επανέλθει. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε», είπε, «ότι όλη η προσπάθεια που καταβάλλουμε εστιάζεται ακριβώς στην προστασία αυτών των ανθρώπων, που είναι ευάλωτοι».
Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες και για το γεγονός ότι τα άτομα αυτά καθώς και άλλα άτομα τα οποία υποβάλλονται τυχαία σε έλεγχο τις τελευταίες ημέρες και καταδεικνύονται θετικά στον κορωνοϊό, είναι «εντελώς ασυμπτωματικά». Αυτό, είπε ο καθηγητής, «επιβεβαιώνει παράλληλα και το γεγονός ότι στην κοινωνία υπάρχουν αδιάγνωστα κρούσματα. Είναι ασυμπτωματικά κρούσματα και αυτά είναι ύπουλα περιστατικά διότι δεν μπορείς να τα διαγνώσεις χωρίς να γίνει τεστ».
«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε φορτικά και λέμε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε φορείς του ιού. Η πανδημία πάει μεν καλά αλλά είναι εδώ για αυτό πρέπει να προσέχουμε όλοι και να μην εφησυχάζουμε», είπε από πλευράς του ο επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Μάριος Λοΐζου.
Έκπληξη αλλά και ανησυχία εξέφρασε για τα κρούσματα των τελευταίων ημέρων και ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εκείνο που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι ήταν κρούσματα περιστασιακά. Δεν εντοπίστηκαν δηλαδή μέσα από ιχνηλάτηση και το γεγονός μας δείχνει ότι υπάρχουν αδιάγνωστα περιστατικά στην κοινότητα και για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Χθες ανακοινώθηκαν τρία θετικά κρούσματα κορωνοϊού (από σύνολο 1046 ελέγχων) εκ των οποίων το ένα αφορούσε άτομο το οποίο επαναπατρίστηκε τις προηγούμενες ημέρες.
22 ασθενείς στα νοσοκομεία, οι 4 στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα χθες, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονταν 12 άτομα. Οι ασθενείς, όπως ανέφερε ο γιατρός Μάριος Λοϊζου, «είναι σε καλή γενική κατάσταση». Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν συνολικά τέσσερεις ασθενείς, «ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή». Επιπλέον, «σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα».
Ξανασυζητούν το θέμα των σχολείων οι επιστήμονες
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Λ. Κωστρίκκης, τα δεδομένα παρακολουθούνται και η τελική αξιολόγηση για το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει «προς το τέλος αυτής της εβδομάδας διότι μόνο τότε θα έχουμε μπροστά μας όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση». Σε σχέση με την επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα σχολεία ο κ. Κωστρίκκης παρέπεμψε και πάλι στην επιδημιολογική αξιολόγηση που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.
Από πλευράς της η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Κολιού ανέφερε σε δηλώσεις της ότι αυτές τις ημέρες ως επιστημονική ομάδα «ξανασυζητάμε το θέμα των σχολείων ώστε να υποβάλουμε νέες εισηγήσεις. Δηλαδή, θα υποβάλουμε ξανά την πρόταση μας με έναν πιο στοχοθετημένο, αν θέλετε, τρόπο». Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, τόνισε «είναι να βρίσκονται οι επιδημιολογικοί δείκτες στα επιθυμητά επίπεδα».
Ο καθηγητής Γεώργιος Πάνος ανέφερε ότι «αυτό το οποίο πρέπει να γίνει τάχιστα είναι οι γονείς να ενδιαφερθούν να πάρουν τα παιδιά τους για έλεγχο μέσω του προγράμματος που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Να στηθει γρήγορα ένα κλιμάκιο σε πολλά σχολεία ώστε να ελέγχονται τα παιδιά. Θέλουμε να ελέγξουμε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά, σε όλες τις ηλικίες, ώστε να έχουμε μια εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά. Θέλω να παροτρύνω τους γονείς να το επιδιώξουν. Εάν δεν έχουμε αυτή τη σωστή εικόνα δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα σωστά στοιχεία για να αποφασίσουμε για τα παρακάτω». Επιπρόσθετα, είπε ο καθηγητής, «πρέπει τα παιδιά στα σχολεία να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής, να φοράνε τη μάσκα τους και να κρατάνε τα χέρια τους καθαρά».
Τέλος, ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε από πλευράς του ότι «βασικό στοιχείο θα είναι τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών» και υποστήριξε ότι η αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας διότι «τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των χαλαρώσεων. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε και στη συνέχεια να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε».