Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανοίγει ο δρόμος για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Κιτίου, στη Λάρνακα
Ανοίγει ο δρόμος για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Κιτίου, στη Λάρνακα

Ανοίγει ο δρόμος για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Κιτίου, στη Λάρνακα

Έτοιμα είναι τα νέα γήπεδα αντισφαίρισης, που κατασκευάστηκαν σε χώρο πίσω από το παλιό Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας.

Τις νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας επιθεώρησε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, καθότι οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι τις προσεχείς μέρες τα καινούργια γήπεδα θα παραδοθούν κι επίσημα στο Δήμο Λάρνακας. Στην συνέχεια και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα γίνει μεταφορά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού στις νέες εγκαταστάσεις.

Το έργο αυτό έγινε εφικτό μετά από αρκετές πιέσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας, με τη συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και άλλων φορέων. Η δημιουργία νέων γηπέδων τένις παρά το παλιό Κοινοτικό Κέντρο ανοίγει το δρόμο για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου για δεκαετίες ολόκληρες παρέμενε θαμμένο κάτω από τα υφιστάμενα γήπεδα τένις, επί της οδού Κιλκίς (απέναντι από το οίκημα της ΑΕΚ).

«Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων του τοπικού ομίλου αντισφαίρισης στη νέα τοποθεσία προωθήθηκε μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για ανάδειξη και ολοκλήρωση των ανασκαφών του αρχαίου λιμανιού καθώς και της δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Λάρνακας, με βάση τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Γαλλικής Πρεσβείας και το Δήμο Λάρνακας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η περαιτέρω ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου και η δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Λάρνακας, αναμένεται ότι θα αποτελέσουν στο μέλλον πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου χρονολογείται κατά την φοινικική περίοδο και θεωρείται ένα από τα καλύτερα διασωζόμενα λιμάνια της αρχαιότητας παγκοσμίως!

Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελούσε κατά την αρχαιότητα πολεμικό λιμάνι και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, κατηφορικές ράμπες, πάνω στις οποίες γλιστρούσαν τα πλοία προς τη θάλασσα.

Οι ράμπες αυτές ήδη έχουν αποκαλυφθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και από τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή, η οποία πλέον είναι έτοιμη να συνεχίσει τις ανασκαφές στην περιοχή.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend