Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΕΚ Αλκιβιάδης-ΕΠΑ: Σαν σήμερα πριν από έξι χρόνια έφυγε ο κορυφαίος ίσως τερματοφύλακας που έβγαλε η Κύπρος…
Αλκιβιάδης-ΕΠΑ: Σαν σήμερα πριν από έξι χρόνια έφυγε ο κορυφαίος ίσως τερματοφύλακας που έβγαλε η Κύπρος…

Αλκιβιάδης-ΕΠΑ: Σαν σήμερα πριν από έξι χρόνια έφυγε ο κορυφαίος ίσως τερματοφύλακας που έβγαλε η Κύπρος…

Πέρασαν έξι χρόνια από την ημέρα που ένας εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων που ανέδειξε η Κύπρος έφυγε από τη ζωή.

Ο λόγος για τον Μάκη Αλκιβιάδη ο οποίος στα 70 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή. Ένας τερματοφύλακας που άφησε το δικό του στίγμα στο ποδόσφαιρο μας τόσο για του σπουδαίο του ταλέντο όσο και για το ήθος του.

Λίγα λόγια για τον Μάκη Αλκιβιάδη…
Πριν λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας της ΕΠΑ Μάκης Αλκδιβιάδης, σε ηλικία 70 ετών. Από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που ανέδειξε το ποδόσφαιρό μας και ξεχώριζε, όχι μόνο για τις εμφανίσεις του αλλά και το ήθος του, γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ όλων των φιλάθλων.

Ο Μάκης γεννήθηκε το 1944 στην Λάρνακα και από μικρός ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Πολύ μικρός βρέθηκε στην ΕΠΑ και στα 15 1⁄2 χρόνια του αγωνίστηκε στην εφηβική ομάδα. Έπαιξε πέντε αγώνες και ακολούθως βρέθηκε στην πρώτη ομάδα, σε αντικατάσταση του Νίκου Πύργου που τελείωνε την καριέρα του.

Έκτοτε, μόνο τραυματισμοί και τιμωρίες στέρησαν στον Αλκιβιάδη τη θέση του κάτω από τα δοκάρια της αγαπημένης του ΕΠΑ. Ο Μάκης τελείωσε την καριέρα του τη σεζόν 1979-80 και είναι ο ρέκορτμαν συμμετοχών όλων των εποχών στην ομάδα της Λάρνακας. Πανηγύρισε το πρωτάθλημα Κύπρου την περίοδο 1969-70 και την επόμενη περίοδο αγωνίστηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Έκανε σπουδαίες εμφανίσεις με την Μικτή Κύπρου στην οποία είχε 16 συμμετοχές.

Ο Μάκης έπαιξε 21 «γεμάτα» ποδοσφαιρικά χρόνια, που τον έκαναν δημοφιλή και πασίγνωστο σε όλη την Κύπρο. Εγκατέλειψε την ενεργό δράση στα 36 του, όταν οι συμπαίκτες του έφευγαν πριν τα 30. και μιλάμε για εποχές που τα γήπεδα ήταν… στρωμένα με πέτρες και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, που τα έβρισκες κρυμμένα κάτω από τις χωμάτινες επιφάνειες.

Το 1968-69 αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της Εθνικής, το 1969-70 ψηφίστηκε παίκτης της χρονιάς και το 1980 πήρε το βραβείο ήθους. Από τα κορυφαία παιχνίδια του με την Εθνική ήταν αυτό που έγινε στο Γουέμπλεϊ της Αγγλίας το 1975, όπου η Κύπρος έχασε 5-0 με πέντε τέρματα του Μακντόναλτ. Και όμως, ο Αλκιβιάδης ήταν ο κορυφαίος παίκτης μας αποσοβώντας άλλα τόσα τέρματα σε ένα παιχνίδι που…χάσαμε την μπάλα.

Η πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική ήταν το 1968 στο ΓΣΠ κατά της Ελβετίας, που ήταν μάλιστα και η πρώτη νίκη της Κύπρου, 2-1 με τέρματα των Μελή και Παμπουλλή.

Κατά περιόδους ο Μάκης Αλκιβιάδης είχε δεχθεί προτάσεις για μετεγγραφή, τόσο από ομάδες της Κύπρου (ΠΟΛ, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση), όσο και του εξωτερικού (Ελλάδα και Αγγλία), ωστόσο δεν ήθελε να φύγει από την αγαπημένη του ομάδα, την ΕΠΑ, και τον κόσμο της.

Send this to a friend