Home ΕΞΟΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Αισιοδοξία για κίνηση καταστημάτων στη Λάρνακα
Αισιοδοξία για κίνηση καταστημάτων στη Λάρνακα

Αισιοδοξία για κίνηση καταστημάτων στη Λάρνακα


Αέρας αισιοδοξίας επικρατεί μεταξύ των καταστηματαρχών στη Λάρνακα, πρώτη μέρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ στην ελεύθερη Αμμόχωστο υπάρχει απαισιοδοξία λόγω της έλλειψης τουριστών.
 

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυριάκος Αμπίζας, Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου είπε ότι «τα καταστήματα έχουν ανοίξει, ο κόσμος κυκλοφόρησε κυρίως από περιέργεια για να δει τι γίνεται με το λιανικό εμπόριο, ωστόσο δεν υπάρχουν πωλήσεις στα πλείστα υποστατικά. Παρά το γεγονός ότι πριν την πανδημία του κορωνοϊού, αρκετά καταστήματα παρουσίαζαν κάποια προβλήματα, εντούτοις σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα αφού για δύο περίπου μήνες δεν υπήρξαν πωλήσεις και αυτό είχε αρνητικό αποτέλεσμα στα οικονομικά τους».

Πρόσθεσε ότι «ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να αγοράσει αγαθά, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί, μεταξύ των οποίων δάνεια και λογαριασμοί, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά. Παρά το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για τους ίδιους και για τους πελάτες τους, το σημαντικό είναι να επιστρέψει ο κόσμος στην αγορά ώστε οι καταστάσεις να βρεθούν στην προ κορωνοϊού εποχή».

 

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αμπίζας είπε ότι «τα πράγματα ενδεχομένως να οριστικοποιηθούν τον επόμενο χρόνο αφού και με την έλλειψη τουριστών αρκετά καταστήματα θα δυσκολευθούν να ορθοποδήσουν φέτος. Οι καταστηματάρχες, τουλάχιστον τα μέλη της ΠΟΒΕΚ, δεν ευελπιστούν ότι θα υπάρξει φέτος τουριστική σαιζόν και άφιξη ξένων επισκεπτών, ωστόσο ελπίζουν και προσδοκούν ότι θα κινηθεί η κυπριακή αγορά, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι Κύπριοι δεν θα μεταβούν αυτούς τους μήνες στο εξωτερικό για διακοπές».

Ανέφερε ακόμα ότι «αναμφίβολα οι Κύπριοι είναι οι καλύτεροι πελάτες τόσο των καταστημάτων όσο και των άλλων υποδομών, δηλαδή εστιατορίων και άλλων χώρων εστίασης. Μακάρι να έχουμε τους Κύπριους πελάτες γιατί είναι αυτοί που θα δώσουν ανάσα και ώθηση στην αγορά μετά το προσωρινό κλείσιμο τους» είπε και σημείωσε πως «τα καταστήματα έχουν ανοίξει με πολύ καλές προσφορές, κάτι που αποτελεί προσκλητήριο για τον κόσμο να τα επισκεφθεί σε μια προσπάθεια να αλλάξει και η ψυχολογία του ύστερα από τον εγκλεισμό, το άγχος και τον φόβο που προκλήθηκε λόγω κορωνοϊού».

Οσον αφορά τις εισαγωγές προϊόντων ο κ.  Αμπίζας είπε ότι «σ αυτόν τον τομέα υπάρχουν αρκετά προβλήματα γιατί πολλά καταστήματα έκαναν τις παραγγελίες τους για ανοιξιάτικα/καλοκαιρινά, οι οποίες έφτασαν και παρέμειναν για δύο μήνες στις κούτες, μη επιτρέποντας τη διάθεση τους. Την ίδια ώρα αρκετά  καταστήματα αναμένουν τις νέες παραγγελίες τους και ευελπιστούν ότι σιγά – σιγά θα αρχίσει το παζάρι να κινείται».

Ερωτηθείς για τα καταστήματα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά , ο Κυριάκος Αμπίζας απάντησε πως «τα πράγματα είναι πολύ – πολύ δύσκολα γιατί οι συγκεκριμένες περιοχές στηρίζονται σχεδόν 100% στον τουρισμό. Με τα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά, οι ιδιοκτήτες αρκετών σκέφτονται να μην ανοίξουν για τη νέα τουριστική σαιζόν και την μηδαμινή, για τους επόμενους μήνες, έλευση τουριστών, τα καταστήματα περνούν πολύ δύσκολες ώρες».

Οσον αφορά τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας για στήριξη των επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου είπε πως «δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε δει τίποτε. Εκτός από τα προγράμματα που ξεκίνησαν από το Υπουργείο Εργασίας για το προσωπικό των ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων, για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις εργασίες τους και το ποσό που ανακοινώθηκε για στήριξη τους, δεν υπάρχει τίποτε προς το παρών».

Εξήγησε ακόμα ότι «οι δύο μήνες που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα, ήταν η εποχή που κανονικά θα ξεκινούσαν τις διαδικασίες για έναρξη των εργασιών τους. Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ζοφερά όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και όσους ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα, αλλά και για τους υπαλλήλους και το προσωπικό τους».

Send this to a friend